POMERAJU STANDARDE: Električna Honda će imati kamere umesto retrovizora

Autor: b92.net

Razonoda

31.05.2019

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Japanska Honda potvrdila je da će njen električni gradski model Honda E biti opremljen kamerama na vratima umesto konvencionalnim retrovizorima i to kao standardnim delom automobila.

RepublikaFoto: Honda newsroom
Honda E

Iako su mnogi proizvođači sa sličnim idejama na svojim konceptima odustajali od prvobitne ideje i u produkcijskim verzijama automobila stavljali standardne retrovizore sa ogledalom, Honda to neće učiniti.

Sistem će biti preuzet sa prototima kojim je Honda prošle godine najavila simpatičnog gradskog mališana retro dizajna, a koja je debitovala u Ženevi u martu. Kamere instalirane na vratima će slati živu sliku direktno na ekrane u kabini, kojih je nekoliko povezanih u nizu.

Vozači će moći da biraju između normalnog i širokog pogleda, a Honda tvrdi da će kamere umesto retrovizora doprineti 90 odsto boljoj aerodinamičnoj efikasnosti, te da će omogućiti 3,8 procenata veću autonomiju automobila.

RepublikaFoto: Honda promo

Honda je već počela da prima rezervacije, sa depozitom od 1.000 evra, a za automobil koji će očekuje u prodaji od proleća 2020. već je dobila više od 20.000 rezervacija širom Evrope, od čega skor trećina je iz Velike Britanije.

Za dizajn automobila Honda je inspiraciju pronašla u klasičnim modelima kao što je Sivik prve generacije. Dugačak je 3.389 milimetara, širok 1.750 mm, a visok 1.495 mm, što ga čini kompaktnijim od BMW i3 i Reno ZOE.

Zbog toga u kabini ima prostora za četvoro putnika, na zadnjoj klupi mogu da se smeste dve odrasle osobe. Honda tvrdi da će E imati autonomiju od oko 200 kilometara prema WLTP standardima, dok će se baterija pomoću brzog punjača puniti za 30 minuta do 80 odsto kapaciteta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading