SVETSKA PREMIJERA: Ferari SF90 Stradale sa 1.000 "konja" (VIDEO)

Autor: b92.net

Razonoda

30.05.2019

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi model ima plug-in hibridni pogon i važi za najsnažniji Ferari svih vremena koji može da se vozi po javnim putevima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ferari navodi da SF90 Stradale može da se vozi i samo uz pomoć baterija

Italijanski proizvođač predstavio je u sredu svoj drugi hibridni model, nakon LaFerarija iz 2013. godine. Ipak, za razliku od prethodnika, Ferari SF90 Stradale ima mogućnost dopune pogonskih baterija putem strujnog priključka (plug-in hybrid), kao i pogon na sva 4 točka.

Još jedan kuriozitet je da je ovo najjači serijski Ferari koji nije napravljen isključivo za trkačku stazu - ukupna snaga hibridnog sistema iznosi ravno 1.000 “konja”. U srcu SF90 Stradale nalazi se turbopunjeni 4.0 V8 sa 780 ks (573 kW) i 800 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Već bi samo ovaj motor bio dovoljan da ljubitelje supersportskih automobila ostavi bez daha. Međutim, Ferari je dodao još tri elektromotora, koji zajedno proizvode 220 ks (162 kW), pa je ukupna snaga dostigla pomenutih 1.000 ks (735 kW). Novi Ferarijev model možete pogledati u videu ispod.

Dva elektromotora pokreću prednju, a treći zadnju osovinu. Električni agregati napajaju se strujom iz litijum-jonskih baterija kapaciteta 7,9 kWh. Snaga se na sva 4 točka prenosi putem 8-brzinskog automatizovanog menjača sa duplim kvačilom.

Prevedeno u brojeve, performanse su sledeće: automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,5 s, a 0-200 km/h stiže za samo 6,7 s. Maksimalna brzina je 340 km/h. Ferari navodi da SF90 Stradale može da se vozi i samo uz pomoć baterija. Ukoliko se oslanja isključivo na snagu elektromotora, automobil je u stanju da pređe do 25 km.

Prilikom odabira "Performance" i "Qualify" režima, V8 motor je non-stop uključen i sistem je uvek spreman da isporuči maksimalnih 1.000 “konja”. Ferari za sada nije objavio informacije o datumu početka prodaje kao ni cenu SF90 Stradale, a očekuje se da će ovaj model u prodajne salone stići do kraja godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading