PADA PRODAJA NOVIH AUTOMOBILA: Uvoz polovnjaka nezaustavljivo raste i u komšiluku

Autor: Mondo/Tanjug

Razonoda

04.05.2019

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U prva tri meseca ove godine u Hrvatskoj je zabeležen pad prodaje novih automobila u odnosu na isti period godinu dana ranije, dok, s druge strane, uvoz polovnih automobila nezaustavljivo raste.

RepublikaFoto: pixabay.com
I Hrvati se odlučuju za polovnjake

U prvom tromesečju ove godine, prema podacima Centra za vozila Hrvatske, registrovano je 12.139 novih automobila, što je u poređenju s istim periodom 2018. (kada je registrovano 14.227 automobila) pad od 12,3 odsto, prenosi Poslovni dnevnik.

Foto: Volkswagen Media
Jedan od najpopularnijih polovnjaka - Golf

Razloga je više, ali jedan od glavnih je taj što samo četvrtinu novih automobila kupuju građani kao privatne osobe, što je rezultat lošiji nego u Srbiji. Uvoz polovnih automobila od ulaska Hrvatske u EU 2014. godine ne prestaje da raste, pa je tako i ove godine u plusu.

U prva tri meseca u Hrvatskoj je registrovano 20.949 polovnih automobila iz uvoza, što je 14 odsto više nego u istom razdoblju prošle godine. U 2018. je u Hrvatsku uvezen rekordan broj polovnih automobila - čak 79.345 automobila, navodi Poslovni dnevnik.

Ni kod nas nije mnogo bolje. Prema podacima analitičarske kuće "Cube Team", zaključno sa 31. martom u našoj zemlji je registrovano nešto više od 5.100 novih putničkih automobila i 1.440 lakih komercijalnih vozila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading