5 važnih saveta za vožnju u velikom gradu

Autor: vozzi.app

Razonoda

16.04.2019

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za neke ljude, život u manjem gradu ili mestu je idealan. Manji grad će vam obezbediti sigurnost koja vam je potrebna kada podižete porodicu. Iako život u manjem gradu može biti zabavan i recimo opušten, ponekad imate potrebe da završite neke obaveze u velikom gradu.

RepublikaFoto: Printskrin: Youtube.com/Rumble Viral
Foto: Ilustracija

Prelazak sa vožnje u malom na vožnju u velikom gradu može biti svojevrsni šok, pogotovo ako ste početnik. Podelićemo sa vama neke od stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju kada ste vozač u velikom gradu.

1. Pronalaženje parkinga nekad ume da bude stvarno teško

Glavna stvar na koju treba da obratite pažnju kada vozite automobil u velikom gradu je da je parking skoro nemoguće naći baš tamo gde vam treba, pogotovo u centralnim gradskim ulicama. Pre nego što krenete u veliki grad, bio on u zemlji ili inostranstvu, istražite malo garaže i parkinge u oblasti u koju idete. Naravno, treba da se upoznate i sa sistemima plaćanja parkinga kako ne bi izazivali gužve na naplatnim rampama.

RepublikaFoto: pixabay.com

2. Budite svesni koje je doba dana

Jedna od najvećih grešaka početnika u vožnji u velikim gradovima je pokušavanje vožnje kroz grad u saobraćajnim špicevima. Uopšteno, od 7h do 9h ujutru i od 16h do 18h popodne su doba dana koja treba da izbegavate ako ste rešili da stignete negde na vreme. Takođe ćete poštedeti sebe stresa u vožnji u tim periodima dana. Planiranje vašeg puta u veliki grad i rasporeda obaveza van saobraćajnih špiceva će vam pomoći da izbegnete mnoge neprijatne situacije. Mile je od skoro uveo u svoju aplikaciju i praćenje stanja u saobraćaju, pa iskoristite tu pogodnost. Ako već morate da putujete kroz grad u špicu, dajte sebi dovoljno vremena da stignete na vreme, što znači – krenite na vreme.

RepublikaFoto: Ford Media

3. Pazite na pešake i bicikliste / motocikliste

Među najvećim izazovima vožnje u velikom gradu je ogroman broj pešaka koji se kreću gradom svaki dan. Uobičajeno, veliki gradovi imaju i veliki broj pešačkih prelaza na koje treba da obratite pažnju. To znači da treba da se pripremite na puno kreni-stani vožnje. Što ste bliže centru grada, više ćete zastoja imati. Istražite pre puta da li u centru postoje pešačke zone ili saobraćajnice koje imaju izrazit pešački saobraćaj i izbegavajte takve zone. Takođe, u velikim gradovima, pogotovo u letnjoj sezoni saobraća i veliki broj biciklista i motociklista. Uske ulice, gužve, smanjena vidljivost u retrovizorima doprinose čestim udesima u kojima učestvuju vozači automobila i vozači motocikala i bicikala. Obratite pažnju na sve!

RepublikaFoto: facebook.com/Dragan Šibalić

4. Pripremite svoj automobil na vreme

Ako ćete voziti svoj automobil u velikom gradu, treba da se uverite da je automobil spreman za to. Redovno održavanje i pregled pre putovanja je odlična ideja. Ovakav način održavanja će vam pomoći da izbegnete povećanu potrošnju goriva, pregrevanje, kvarove na trapu ili probleme sa gumama. Ako imate pouzdanog mehaničara – još bolje. On će to uraditi i brže i stručnije od vas.

RepublikaFoto: pixabay.com

5. Nemojte se naglo i često prestrojavati iz trake u traku

Često menjanje traka dok vozite u velikom gradu može dovesti do različitih situacija. Ako je ikako moguće, ostanite u istoj traci dok vozite. Tako ćete izbeći mogućnost sudara sa vozilima ispred ili iza vas čiji vozači ne žele da vas propuste, pogotovo kad je u gradu gužva u saobraćaju. Takođe, prestrojavanje iz trake u traku zahteva gledanje u sve retrovizore, preko ramena i unazad. Kako se u gradu vrlo često koči i kreće na kratkom rastojanju i sa malom preglednošću, velika je šansa da ćete, ako ste manje iskusan vozač, udariti u automobil ispred sebe. Dovoljan je delić sekunde. Dešava se i iskusnima.

Ovo je samo deo stvari na koje treba da obratite pažnju pri vožnji u velikim gradovima. Nema veze da li se ti gradovi nalaze u Srbiji ili inostranstvu – gužvi, bahatih vozača i polupokvarenih automobila ima svuda. U velikim gradovima tu su i autobusi, tramvaji, trolejbusi, kružni tokovi. Pripremite se psihički i fizički i krenite. Budite samouvereni i pažljivi i neće biti problema.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading