BIZARAN PROBLEM: Mazda u nevolji zbog dobre potražnje

Autor: autoblog.rs/dmotion.rs

Razonoda

14.04.2019

22:16 >> 12:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odlična prodaja SUV-a CX-5 i CX-3 koje beleži Mazda, može dovesti do velikih kazni zbog toga što na nivou flote prodatih vozila beleži prevelik nivo emisije CO2. Prošle godine Mazda se flotama ujedinila sa Tojotom i tako smanjila prosečnu emisiju CO2, ali je pitanje da li će takva strategija važiti i za 2019.

RepublikaFoto: Mazda press
Mazda CX-5

Mazdin problem je što SUV modeli CX-5 i CX-3 predstavljaju više od polovine ukupne prodaje Mazde u Evropi, koja je prošle godine bila 228.210 vozila. Upravo ovi modeli imaju dosta višu emisiju CO2 nego Mazda 2 ili Mazda 3. Šta više, CX-5 je zabeležio povećanje prodaje od čak 17 procenata prošle godine.

Međutim, kako trenutno stoje stvari, Mazdu tek očekuju problemi. Do 2021. smanjiće prosečnu emisiju flote vozila koju prodaje sa trenutnih 131.2 g/km na 98.1 g/km, što nije dovoljno da se ispune EU ekološke norme, a Mazda će se naći pred rizikom da mora da plati 75 miliona evra kroz penale EU.

Foto: Mazda press

Izlaz iz problema japanski proizvođač traži kroz novu generaciju "Skyactiv-X" benzinskih motora koji, navodno, imaju emisiju ispod 100 g/km, ali i plug in hibride i potpuno električno vozilo koje će sledeće godine predstaviti evropskim kupcima.

Nova Mazda 3 će koristiti "Skyactiv-X" motore, a kao sledeći, pojaviće se model CX-30. Za 2022. biće spreman i još jedan potpuno električni model koji Mazda razvija u partnerstvu sa Tojotom i Densom. Definitvno, Mazdi odgovara partnerstvo sa Tojotom, obzirom da Tojota sa lakoćom ispunjava standarde emisije, zahvaljujući odličnoj prodaji hibrida.

Zanimljiv je stav mazdinog rukovodstva koje tvrdi da će rađe plaćati penale nego ugroziti prodaju svojih vozila, kako bi zaštitla dilersku mrežu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading