NESVESNE GREŠKE: Ovako najčešće oštećujemo svoj auto

Autor: blic.rs

Razonoda

19.08.2017

19:56 >> 20:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

„Nije volan za svakoga“ - izreka koju često čujemo jer smo i često svedoci različitih situacija u kojima vozači pokazuju svoje neznanje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ne koristite stari sunđer

Ono što je problematično su posledice, bilo da govorimo o samoj vožnji, odnosno korišćenju vozila ili o održavanju. A posledice su kvarovi, skarćivanje radnog veka pojedinih delova, uništavanje karoserije i unutrašnjosti. Redakcija „Auto Bilda“ napravila je pregled najčešćih grešaka vozača i kako ih izbeći. Primera radi, da li ste znali da ako prečesto i nepotrebno držite nogu na pedali kvačila skraćujete mu vek i do 7.000 km? Takođe, nestručnim pranjem automobila može se oštetiti farba, pa čak i motor, dok se mogu izazvati i uporni neprijatni mirisi u kabini.

PRANJE KORIŠĆENIM SUNĐEROM

Prilikom pranja automobila uobičajeno je da se koristi običan sunđer, ali samo za jedno pranje.

Problem: Pri korišćenju već upotrebljenog sunđera u kojem se nalaze čestice nagomilanih nečistoća od prošlog pranja, rizikujete da ribanjem izgrebete lak na limariji. Isto to desiće se ako perete sunđerom za sudove.

Rešenje: Uvek koristite novi sunđer (najjeftiniji) jer iz starog nikada nećete uspeti da isperete sve čestice peska i drugih nečistoća. Umesto sunđera može poslužiti i meka krpa.

OSTAVLJANJE MRLJA NA LIMARIJI

Ako ne želite trajne ožiljke na limariji i to od ptica ili insekata, morate reagovati odmah!

Problem: Kada se ne uklone na vreme, ptičji izmet i insekti oštećuju farbu. U najboljem slučaju ostaće svetle mrlje na laku, dok se u težim slučajevima (kada predugo stoje) može skinuti i lak.

Rešenje: Čim ugledate neku od pomenutih mrlja, odmah je uklonite krpom, vlažnom ili običnom maramicom. Kasnije, osim što ćete se namučiti pri skidanju, moraćete da pribegnete skupim hemijskim sredstvima za čišćenje ovih mrlja.

PRANJE SEDIŠTA VODOM

Sedišta se najlakše uprljaju, pa su i prva na listi za čišćenje. Ali, oprezno! Sedišta perite na kraju, kako biste mogli da sedite na njima dok čistite ostale delove kabine.

Problem: Često se dešava da vozači za pranje sedišta u vozilu koriste sunđer natopljen vodom i deterdžentom. Na ovaj način sunđeri koji se nalaze u sedištu se natope vodom i kasnije iz njih počnu da se šire izuzetno neprijatni mirisi od vlage koja se zadržala.

Rešenje: Za pranje sedišta u automobilu isključivo koristite sprej penu za suvo pranje enterijera. Takođe, ako ste tekstilne patosnice prali vodom, dozvolite im da se potpuno osuše pre nego što ih vratite u kabinu.

SMRAD IZ KLIMA-UREĐAJA

Većina vozača je prilično nemarna kada je reč u o korišćenju klima-uređaja, što direktno utiče na to da ga treba prečesto čistiti.

Problem: Sednemo u automobil, krenemo, uključimo klimu… Završavamo vožnju i klimu isključujemo zajedno sa motorom - ovo je problem jer sistem ostaje vlažan i zato iz klima-uređaja u rekordnom roku počnu da se šire neprijatni mirisi.

Rešenje: Makar nekoliko minuta pre nego što završite vožnju, (ili kad stanete ako ste zaboravili) isključite klimu, ali ostavite samo ventilatore da duvaju najvećom brzinom. Ovako ćete dozvoliti da se isparivač klime osuši i eliminisaćete vlagu na ovom delu. Vlaga na isparivaču pogoduje stvaranju bakterija i gljivica koje šire neprijatne mirise u kabini.

Odlaganje servisa

Osnova za pravilno funkcionisanje automobila jeste redovan servis. To je ujedno i glavni uslov da mu životni vek bude što duži.

Problem: Nepoštovanje rasporeda redovnih serivsa može dovesti do skupih kvarova koji su mogli biti rešeni da je automobil bio pregledan na vreme.

Rešenje: Uvek imajte na umu da jednostavno ne smete odlagati posetu servisu iako mislite da je sa automobilom sve u redu. Napravite plan posete servisu kojeg ćete se pridržavati.

Sačuvajte kvačilo

Vozači svojom nemarnošću mogu skratiti vek trajanja ovog dela i do 7.000 km!

Problem: Navika mnogih vozača da odmaraju nogu na pedali kvačila ili da prečesto koče motorom, kao i da na semaforu i/ili na uzbrdici predugo drže automobil u prvoj brzini sa nogom na kvačilu (klackalica kada to nije realno potrebno), drastično skraćuje vek čitavog mehanizma ovog dela.

Rešenje: Dok čekate na semaforu izbacite menjač iz brzine, na uzbrdici podignite ručnu kočnicu i izbacite menjač iz brzine. Ne odmarajte nogu na kvačilu, već nakon promene stepena prenosa, sklonite je sa ove pedale. Ne preterujte sa kočenjem motorom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading