Koliko je rizično da upravljate vozilom ako ste alergični na polen?

Autor: vesti.mojauto.rs

Razonoda

19.08.2017

19:39 >> 19:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nazdravlje… Ali koliko puta?! Kijavica, naduveni kapci i crvenilo, nos koji svrbi… Alergije su vrlo neprijatne i uopšte nisu poželjne ako ste za volanom - kijanje tokom vožnje može biti i vrlo rizično!

RepublikaFoto: pixabay.com
Ako imate napade alergije, ne sedajte za volan

Napadi kijanja mogu biti vrlo rizični kada ste za volanom: prema istraživanjima Američke akademije za alergije, astmu i imunologiju (AAAAI), čak trećina saobraćajnih nezgoda povezana je sa alergijskim reakcijama!

Naime, kijanje je proces koji može da se odvija brzinom od 160 km/h. U trenutku kada kinete, oči se automatski zatvaraju. Pomislićete: to je samo na sekund. Međutim, kada se to preračuna u pređene metre za upravljačem vozila, dolazimo do podatka da vozeći brzinom od 50 km/h (što je propisana brzina u naselju), u trenutku kijanja i zatvaranja očiju „samo“ na sekund, u stvari se pređe čitavih 13 metara zatvorenih očiju - to je okvirna dužina čak tri automobila...

Vozači koji pate od alergija na polen treba bar dve do četiri nedelje pre sezone da započnu sa terapijom preporučenom od strane lekara. Ako je alergija uzela maha, a krenuli ste na put, nešto što može pomoći (ali minimalno) jeste da sve prozore držite zatvorene i, ako je moguće, uključen klima-uređaj i to na kruženju vazduha (kako polen ne bi ušao u kabinu. Ukoliko imate izraženu alergiju sa kijanjem u serijama, tada je najbolje da ne upravljate vozilom. Kod povremenog kijanja, najbolje je zaustaviti vozilo...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading