TIZER: Mazda u Ženevi predstavlja novi SUV

Autor: b92.net

Razonoda

05.02.2019

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Japanski proizvođač saopštio je da će na predstojećem ženevskom auto-salonu izložiti novi kompaktni SUV, ne precizirajući koji je model u pitanju.

RepublikaFoto: Mazda press
Tizer za novu Mazdu

Kako kažu u Mazdi, reč je o drugom po redu automobilu iz najnovije generacije modela ovog proizvođača koju karakteriše unapređeni Kodo dizajn i nova SVA (Skyactiv-Vehicle Architecture) mehanička platforma.

Novu mehaniku prati odgovarajuća motorizacija koja se sastoji od poslednje generacije Skyactiv pogonskih jedinica, uključujući Mazdinu revolucionarnu SPCCI (Spark Plug Controlled Compression Ignition) tehnologiju.

Ovaj inovativni sistem – koji je prvi put primenjen u nedvano predstavljenoj novoj generaciji Mazde 3, omogućava glatki prelaz između paljenja varnicom uobičajene smeše vazduha i goriva i kompresionog paljenja izrazito siromašne smeše.

RepublikaFoto: Mazda press

Na taj način kombinuje prednosti benzinskih motora (kao što su postizanje visokih brojeva obrtaja i čista emisija) i dizel motora (superioran odziv i ubrzanja pri niskim režimima uz nisku potrošnju goriva), poboljšavajući efikasnost i obrtni moment do 30 odsto u odnosu na Mazdin prethodni benzinski motor Skyactiv-G, uz smanjenje prosečne potrošnje goriva za 20 procenata.

Više detalja o novom SUV modelu očekuje se u narednim sedmicama, uoči početka ženevskog sajma automobila (5-17. mart 2019.). Japanski proizvođač u Ženevi takođe proslavlja 30. rođendan Mazde MX-5. Tim povodom evropsku premijeru imaće specijalna jubilarna Mazda MX-5 30th Anniversary Edition.

Prvi MX-5 debitovao je 1989. godine na sajmu automobila u Čikagu, a sa preko milion prodatih primeraka smatra se najpopularnijim roudsterom u istoriji. Samo u Evropi tokom tri decenije prodato je preko 350.000 ovih automobila. Evropsku premijeru u Ženevi imaće i nova Mazda3 u hečbek i limuzinskoj verziji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading