SKANDINAVCI OBORILI REKORD: Svaki treći novi automobil u Norveškoj ima električni pogon

Autor: b92.net

Razonoda

06.01.2019

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preko 30 odsto prodaje novih automobila u Norveškoj u 2018. činili su modeli na struju, što je novi rekord ove skandinavske zemlje.

RepublikaFoto: Nissan Newsroom
Nisan Lif bio je najprodavaniji električni model

Norveška je već dugo evropski lider u prodaji električnih automobila, ali je u 2018. nadmašila sve prethodne godine kada je reč o procentualnom udelu vozila na struju na tržištu novih automobila.

U godini koja je za nama, električni automobili činili su 31.2 odsto prodaje novih vozila u Norveškoj, što je veliki skok u odnosu na 2017, kada je taj broj iznosio 20.8 odsto. Samo četiri godine ranije, 2013, tržišni udeo novih elektroautomobila bio je svega 5.5 procenata, navodi Rojters.

Zanimljiv je i podatak da je u 2018. zbirna prodaja plug-in hibridnih i čisto električnih vozila dostigla čak 49,1 odsto od ukupnog broja isporučenih novih automobila u Norveškoj.

Ako se gledaju samo brojevi, prodaja električnih automobila u ovoj zemlji porasla je za 40 procenata u poređenju sa 2017. Kupcima u Norveškoj za proteklih 12 meseci isporučeno je 46.092 automobila sa pogonom na struju.

RepublikaFoto: Tesla Motors
Tesla Model 3 mogao bi da bude na vrhu liste naredne godine

U istom periodu, zabeležen je pad prodaje dizelaša od 28 odsto, benzinaca 17 procenata, dok je prodaja automobila sa hibridnim pogonom doživela pad od 20 odsto. Najprodavaniji model na struju u 2018. godini bio je Nisan Lif, a sledi Tesla, zbirno sa modelima S i X. 


Norveška želi da do 2025. poptuno obustavi prodaju novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, kako bi smanjima zagađenje vazduha i emisiju ugljen-dioksida. Zato država i dalje stimuliše kupovinu elektroautomobila raznim subvencijama, poreskoim olakšicama i drugim beneficijama. 

Očekuje se da će rezultati prodaje električnih vozila u 2019. nadmašiti one iz prošle godine, s obzirom da je nedavno saopšteno da su Norvežani već naručili oko 30.000 automobila na struju, a uglavnom je reč o Teslinom Modelu 3 i Audiju E-Tron, koji tek treba da se nađu u prodaji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading