STIŽU NOVI HIBRIDI I ELEKTRIČNI AUTOMOBILI: Honda izbacuje dizelaše iz upotrebe u Evropi

Autor: b92.net

Razonoda

29.11.2018

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Japanski proizvođač planira da potpuno izbaci dizel motore iz ponude svojih vozila na evropskom tržištu, a zameniće ih modeli sa hibridnim i električnim pogonom.

RepublikaFoto: Hondanews
Honda nakon 2021. više neće prodavati dizelaše u Evropi

U Hondi žele da do 2025. godine dve trećine vozila koja prodaju u Evropi budu modeli sa hibrdnim pogonom ili automobili na struju. Pre toga, cilj je da se iz ponude sasvim eliminišu dizelaši, a krajnji rok za to je 2021. godina, kažu u japanskom proizvođaču a prenosi Automotive News Europe.

- Svaki sledeći model Honde koji stigne u Evropu neće imati dizel verziju - potvrđuje Dejv Hodžets, direktor Honde u Velikoj Britaniji, koja je inače pojedinačno najveće tržište za Hondine automobile na Starom kontinentu.

Prvi Hondin model koji u Evropu stiže bez dizelaša je novi CR-V, koji će se prodavati samo sa 1.5 litarskim turbo benzincem i u verziji sa hibridnim pogonom. Hibridna verzija je opremljena inteligentnom Multi-Mode Drive (i-MMD) tehnologijom koja automatski bira optimalan način vožnje kako bi se postigla najveća moguća efikasnost.

RepublikaFoto: Hondanews
Honda Sivik

Za vožnju po gradu Honda CR-V Hybrid koristi ili Hybrid Drive ili EV Drive, dok se Engine Drive režim najčešće aktivira u vožnji autoputem i pri velikim brzinama.

Sistem i-MMD automatski bira najpoželjniji režim vožnje, bez intervencije vozača. Honda očekuje da će polovinu godišnje prodaje u Evropi, od planiranih 60.000 primeraka modela CR-V, činiti verzija sa hibridnim pogonom.

Za sada je japanski proizvođač prisutan na evropskom tržištu sa dva modela koja i dalje imaju dizelaše u ponudi, a to su Civic i HR-V. Međutim, kada 2020. stigne naslednik aktuelnog krosovera HR-V i on će umesto dizel verzije imati hibridnu sa benzinskim i elektromotorom. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading