Ponavlja se glasanje na 55 biračkih mesta! Oglasio se RIK!

Autor:

Vesti

06.04.2022

21:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ponovljeni izbori biće održani 16. aprila.

Ponavlja se glasanje na 55 biračkih mesta! Oglasio se RIK!

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Republička izborna komisija večeras je saopštila da će 16. aprila izbori biti ponovljeni na 55 biračkih mesta zbog toga što se na nekima ne mogu utvrditi rezultati glasanja, dok su na drugim poništeno glašnje na izborima održanim 3. aprila.

Glasanje će biti ponovljeno na predsedničkim izborima na 21 glasačkom mestu, dok će glasanje za narodne poslanike biti ponovljeno na 43 biračka mesta, odlučeno je večeras na dve odvojene sednice RIK-a.

Postoje mesta gde će se ponovljeno glasanje poklopiti i za predsednika i za Skupštinu Srbije.

Takvo je na primer biračko mesto 11 u opštini Aranđelovac, u opštini Vlasotince glasačko mesto pod brojem 27, Kraljevo pod brojem 81 ili Trstenik pod brojem 34.

Izbori za predsednika se ponavljaju na 12 mesta gde su nadležne komisije konstatovale da se rezultati glasanja održanog 3. aprila ne mogu utvrditi.

Republika

Foto: Printskrin

Glasačka kutija, Ilustracija

 

To su po jedno glasačko mesto u Apatinu, Aranđelovcu, Vlasotincu, Preševu i Zaječaru, po dva u Valjevu i Kraljevu i tri u Nišu.


Ponavlja se glasanje na izborima za predsednika i u drugoj grupi na mestima gde je rešenjem nadlažnih poništeno glasanje, a to su: jedno u Babušnici, jedno u Barajevu, jedno u Valjevu, jedno u Vlasotincu, jedno u Majdanpeku, jedno u Požarevcu, jedno u Petrovcu na Mlavi i dva u Trsteniku.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević precizirao je da i kada je reč o ponavljanju izbora za narodne poslanike, postoje dve grupe rešenja - prvo se odnosi na 30 biračkih mesta gde će biti ponovljeno glasanje jer je konstatovano da se rezulati ne mogu utvrditi, a drugo na 13 mesta gde je ponišeno glasanje.

Dimitrijević je rekao da se u prvoj grupu glasanje ponavlja u Beogradu na dva biračka mesta, u Barajevu i na opoštini Palilula, na pet u Valjevu, na po tri u Negotinu i Trsteniku, po jednom u Aradnjelovcu, Babušnici, Velikoj Plani, Golupcu, Kosjeriću, Crnoj Travi, Kragujevcu, Kraljevu, Majdaneku, Pančevu, Petrovcu na Mlavi, Preševu, Prijepolju, Sokobanji, Svrljigu i na dva u Vlasotnicu.

Glasanje će takođe biti ponovljeno 16. aprila i na biračkim mestima na kojima je rešenjima nadležnih lokalnih izbornih komisija poništeno glasanje, a među tih 13 mesta tri su u Valjevu, dva u Trsteniku, po jedno je u Babušnici, Barajevu, Zvezdari, Velikoj Plani, Vlasotincu, Lapovu, Petrovcu na Mlavi, Požarevcu.

Kako se čulo na sednicama RIK-a, za ponavljanje glasanja razlozi su između ostalih ti da na na nekim biračkim mestima nije bilo zapsinika o radu biračkog odobra ili da ga nisu potpisala najmanje tri člana odbora, da postoje grube računske greške, na nekim mestima nije bilo kontrolnog lista ili nije adekvatno potpisan, a desilo se da na jednom mestu niko nije potpisao zapisnik, što je prema rečima Dimitrijevića na nivou statističke greške.

RIK je usvojila rešenje o ispravljanju zapisnika o radu biračkog odbora na sporovođenju glasanja za izbor narodnih poslanika na biračkom mestu broj sedam u Ambasadi Srbije u Sarajevu.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading