AFERA "ORANICE": MUP i Poreska da istraže Vrbaškog

Autor: I. Ž. - E. S. T.

Hronika

12.11.2018

04:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državni organi, a pre svih policija i Poreska uprava, morali bi hitno da se pozabave poslovanjem firmi iza kojih stoji kontroverzni biznismen iz Vrbasa Vladimir Vrbaški, poručuju stručnjaci.

RepublikaFoto: Starsport
Tajkun Vladimir Vrbaški

O načinu na koji rade kompanije Vrbaškog i čestim promenama vlasnika, vlasničkih udela, zastupnika i sedišta tih firmi (i po tri puta godišnje) Srpski telegraf je opširno pisao prethodnih dana. Kako su nam u tim tekstovima objasnili ekonomisti, sve to izaziva osnovanu sumnju da se ove radnje preduzimaju s ciljem prikrivanja tragova novca ili nekom sličnom namerom.

NEZAKONITI MOTIVI

Ekonomista Biljana Trifunović potvrđuje da učestala promena vlasničke strukture nije česta praksa u poslovanju kompanija.

RepublikaFoto: Public

Mario Spasić: Sve ovo je jasan signal da tu nisu čista posla

- To zaista nije uobičajeno, ali nijedan zakon takve stvari ne zabranjuje. Zašto se pak to radi, ne možemo da tvrdimo, ali jedan od razloga mogu biti transferne cene (transferne cene u suštini predstavljaju transakcije među povezanim licima koje se često u praksi nazivaju i kontrolisanim transakcijama, prim. aut.) jer sve što je preko 25 odsto vlasništva jedne osobe ili firme u poslovanju između tih povezanih lica podleže proveri da li se radi o dogovornim ili tržišnim cenama - kaže Trifunović.

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost poručuje da bi Uprava kriminalističke policije i Poreska uprava hitno morale da provere kompanija u kojima udeo ima Vladimir Vrbaški.

Učestala promena vlasničke strukture nije česta praksa u poslovanju kompanija

Ekonomista Biljana Trifunović

- Ovakav način poslovanja jasan je signal da tu nisu čista posla i da se iza česte promene vlasničke strukture, sedišta pojedinih kompanija, promene zakonskih zastupnika i sličnih stvari kriju nezakoniti motivi - napominje Spasić.

MNOGO OPTUŽBI

Podsetimo, još pre nekoliko godina Vrbaški je u medijima optužen da je umešan u uništavanje nekad moćnog preduzeća "Hipol". Takođe, postoje indicije da je njegovo preduzeće "Scom" pre dve godine bilo umešano u pustošenje državne firme "Graničar" iz Gakova, koja je na volšeban način ostala bez gotovo kompletne imovine, između ostalog, i bez 4.600 hektara najplodnijih bačkih oranica. To tvrdi i Vojvođanski istraživačko-analitički centar VOICE u tekstovima objavljenim nakon istraživanja koje je trajalo nekoliko meseci.

Poreska uprava: Postupci su tajni

Na pitanja Srpskog telegrafa iz Poreske uprave je stigao odgovor da se "Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji svaki dokument, informacija, podatak ili druga činjenica o poreskom obvezniku do kojih se došlo u poreskom, prekršajnom, predistražnom ili sudskom postupku smatraju i čuvaju kao tajni podatak".

Ime Vladimira Vrbaškog pominjalo se i u vezi sa drogom kada je policija u januaru ove godine u jednom od objekata firme "Farma Gakovo" pronašla veću količinu marihuane i laboratoriju za uzgoj narkotika. "Farma Gakovo" je u stvari novi naziv preduzeća "Farm and land", kojom je gazdovao Vrbaški. Potom je vlasnik promenjen, a firmu, po svemu sudeći fiktivno, preuzima potpuno nepoznati Perica Jovanović. Nedugo zatim, izbija skandal s drogom.

Iz MUP su nam samo kratko poručili:

- U januaru 2018, kada su pripadnici MUP pretresli farmu u Gakovu i u jednom od napuštenih objekata pronašli laboratoriju za uzgajanje marihuane, u objektu je zatečen i uhapšen M. R. Istraga je potom proširena i na D. D., koji je saslušan u svojstvu držaoca objekta, a nastavak istrage i dalje postupanje su u nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Somboru.

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
maradona

12.11.2018 14:42

Afera "Mr. Proper" , pa hapsi policijo i oduzimaj sve on se bavi kriminalom od najranijeg detinjstva