Pali akteri filmske pljačke iz muzeja u Veneciji: Srbi pink panteri ukrali dragulje šeika!

Autor:

Hronika

09.11.2018

21:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konačno dolijali ozloglašeni pink panteri zbog pljačke veka u Italiji! Hrvatska policija uhapsila je četvoricu Hrvata i jednog Srbina zbog sumnje da su 3. januara ove godine iz Duždove palate u Veneciji ukrali nakit katarskog princa Hamada bin Abdulaha el Tanija vredan više od tri miliona dolara!

RepublikaFoto: youtube.com/Alessandro Fiorani
SNIMILE IH KAMERE Odneli nakit vredan 3 miliona dolara

Za drugim Srbinom koji je takođe učestvovao u pljački i dalje se traga, a ukradeni dragulji nisu pronađeni.

Višemesečna istraga

- Osumnjičeni su uhapšeni u sredu nakon višemesečne istrage. Iza rešetaka su se našli državljanin Hrvatske Želimir Grbavec (48), Zvonko Grgić (43), Vladimir Ðurkin (48) i Vinko Tomić (60), koji je označen kao organizator pljačke - prenose hrvatski mediji koji nisu naveli identitet privedenog Srbina.

Članovi ozloglašene međunarodne bande terete se da su tokom izložbe pod nazivom "Blaga mogula i maharada" u Duždovom dvoru ukrali skupoceni nakit.

Organizovao pljačke po svetu

Vinko Tomić sumnjiči se da je organizator ove spektakularne pljačke, a akciju je nadgledao iz Zagreba. On se u međunarodnim policijskim krugovima povezuje s nizom pljački u Londonu, Las Vegasu, Monaku, Hongkongu i drugim svetskim metropolama. Za njim je i švajcarska policija raspisala poternicu zbog krađe nakita vrednog osam miliona franaka tokom izložbe u Bazelu 2011. godine.

- Pljačka se dogodila poslednjeg dana ove izložbe, a tom prilikom ukraden je par minđuša od platine i dijamanata koje su vredne oko milion dolara. Pored toga, lopovi su odneli i broš od platine i rubina koji je vredan čak dva miliona dolara - navode mediji.

Reč je o luksuznim starim indijskim komadima nakita koje je katarski princ Hamad bin Abdulah el Tani pozajmio italijanskom muzeju za izložbu.

Najpoznatiji prepadi
1993. London, Velika Britanija, ukradeni dijamanti u vrednosti od oko pola miliona funti
2004. Tokio, Japan, ukraden je dijamantski nakit vredan 32 miliona evra
2005. San Trope, Francuska, ukraden nakit vredan od više miliona evra
2006. London, Velika Britanija, "Graf dajmonds", plen oko milion funti
2008. Dubai, UAE, ukradeni su nakit i dijamanti u vrednosti od osam miliona funti
2012. Beč, Austrija, u tri pljačke zlatara ukraden nakit u vrednosti od više miliona evra

 

Glumili kupce

- Kobnog dana dvojica osumnjičenih glumili su da su zainteresovani za izložene dragulje i skoro neprimetno su ukrali nakit iz vitrine, a potom ga predali ostalim članovima grupe. Na osnovu snimaka video-nadzora iz objekta lopovi su ubrzo identifikovani i za njima su raspisane poternice - dodaju mediji.

 

 

Kriminalci iz bivše Juge

Zloglasna banda Pink Panter sastavljena je od kriminalaca s prostora bivše Jugoslavije. U početku su to uglavnom bili učesnici u ratovima u bivšoj Jugoslaviji koji su svoje veštine i znanje rešili da unovče pljačkanjem poznatih svetskih juvelirnica, za šta su regrutovali i mlađe naraštaje.

Pretpostavlja se da su kradljivci imali i krticu zaposlenu u dvoru koja im je pomagala prilikom pljačke.

- Sumnja se da je radnica muzeja namerno ostavila vitrinu otključanu i lopovima dala informacije o obezbeđenju u palati. Zanimljivo je da su pink panteri ukrali samo dijamantski broš i minđuše, iako se u istoj komodi nalazila ogrlica vredna desetostruko više! Pretpostavlja se da su ovim hteli da dobiju na vremenu kako bi obezbeđenje što kasnije shvatilo da su pokradeni - navode mediji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading