Opasan i spreman da ubije: Pozadina hapšenja pripadnika Zemunskog klana

Autor: Republika

Hronika

09.11.2018

08:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripadnik “Zemunskog klana” Josip Golomejić (53), koji je uhapšen u ponedeljak u Zadru, predstavlja bitnu kariku u trgovini kokainom, odnosno sponom koja povezuje srpske i hrvatske kriminalce, smatra hrvatska policija.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Josip Golomejić

Kako piše "Večernji list", Golomejić, kojeg neki zovu i Šiptar, državljanin je Srbije i Hrvatske, uhapšen je u ponedeljak sa kokainom i oružjem u Zadru, nakon što je oko 9.40 sati ujutru, policija zaustavila "audi" zadarskih oznaka kojim je on upravljao.

 

Kokain vredan 33.000 evra

Naime, očito je da je Golomejić već duže vreme bio na radaru policije, piše hrvatski “Večernji list”. Nakon što su ga legitimisali, ustanovili su da u vozilu ima veću količinu novca. Tačnije, u tom trenutku kod Golomejića je pronađeno oko 2.200 kuna i 6.195 evra. Sumnjajući da novac potiče od kriminalnih radnji, zatražen je nalog za pretres njegovog stana u Privlaci kod Zadra, u kojem ovaj “Zemunac” živi poslednje tri godine, otkako se vratio iz Srbije.

Kako je preneo "Večernji list", u apartmanu je nađeno 230 grama kokaina, spakovanog u kesice od 20, 30 i 50 grama, a čija je ulična vrednost procenjena na oko 33.500 evra. Golomejić je drogu krio u kuhinjskim aparatima, a pronađen je i pištolj i to sa metkom u cevi, automatska puška “uzi” sa punim šaržerom, kao i sto komada municije. Imao je i više telefona "blekberi" kao i uređaje za zaštićenu komunikaciju koju koriste osobe iz kriminalnog miljea.

Golomejić je nakon toga uhapšen i ispitan u policiji i tužilaštvu, nakon čega mu je određen pritvor.

Opis Golomejića: "Spreman je na sve"

Hrvatska policija opisala je “zemunca” kao “hladnog, vrlo opasnog, spremnog na sve i opremljenog oružjem koje se koristi za likvidacije”.

“Večernji list” za Golomejića kaže da je čovek sa “prebogatom kriminalnom karijerom”, vezama sa zemunskim klanom koji opisuju kao najozloglašeniju organizaciju na području Srbije, a i šire.

Jer, kao što je poznato, “zemunci” su stajali iza likvidacije srpskog premijera Zorana Đinđića 2003. godine u Beogradu. Iako Golomejića dovode u vezu sa klanom, što potvrđuju i policijski podaci, on nije mogao imati ništa sa ubistvom Đinđića, jer je u to vreme ležao u zatvoru zbog ubistva policajca, piše "Večernji list".

Podsećanja radi, Golomejić je u Srbiji 1998. godine osuđen na 15 godina zbog ubistva policajca Prvoslava Obradovića (31), koji je došao da ga uhapsi zbog preprodaje heroina. Nakon počinjene likvidacije, pobegao je iz države i jedno se vreme se skrivao po Hrvatskoj, Mađarskoj i Austriji, sve dok sledeće godine, po međunarodnoj poternici, nije uhapšen na Karavankama, dok je pokušavao prebeći u Austriju. Nakon toga suđeno mu je u Beogradu i osuđen je na 15 godina zatvora, a kaznu je služio u zatvoru Zabela.

- Hrvatski mediji nezvanično prenose da je Golomejić označen kao bitna karika u trgovini kokainom, odnosno da je spona koja povezuje hrvatske i srpske kriminalce. 

Ipak, zbog dobrog vladanja imao je pravo na slobodne vikende, koje je koristio za – dilovanje droge. To se doznalo nakon što je 2009. sa još dvojicom saradnika uhapšen tokom jednog takvog slobodnog vikenda iz zatvora. Pretragom njegovog stana srpska policija je tada našla oko 110 grama čistog kokaina i 120 grama čistog heroina, kao i pištolj za koji nije imao dozvolu.

Ljubav prema Dalmaciji

Kako pišu hrvatski mediji, nejasno je kako je Golomejić kao ubica policajca dobio takve povlastice jer je slobodne vikende koristio od 2005. godine. Kazna za ubistvo istekla mu je 2014., a nakon što ju je odslužio očito je došao u Hrvatsku, prvo u Kistanje pa u Privlaku i tu se skrasio, s obzirom na to da u Hrvatskoj boravi zadnje tri godine. Trgovina drogom bila mu je primarni posao i u “zemunskom klanu”, što je po svemu sudeći ostala i do danas, jer je zbog iste i “pao”.

Golomejić nije prvi “Zemunac” koji je kao svoje boravište, javno ili tajno, odabrao Hrvatsku, jer su se pred akcijom Sablja, koja je pokrenuta nakon Đinđićevog ubistva, u Hrvatsku su se sklonili Sretko Kalinić Zver i, kako se veruje, Vladimir Milisavljević Budala.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading