Ovo je Šiptar, član nekadašnjeg "zemunskog klana" koji je uhapšen u Zadru!

Autor: Republika

Hronika

08.11.2018

15:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U rutinskoj kontroli saobraćaja u Zadru u ponedeljak ujutro uhapšen je 53-godišnji Josip Golomejić zvani Šiptar, jedan od istaknutih pripadnika zemunskog klana koji je u Srbiji odslužio 17 godina zatvora zbog ubistva inspektora beogradske policije, ali i dilovanja heroina i kokaina dok je bio na slobodnim vikendima za vreme izdržavanja kazne.

Foto: MUP Srbije
Šiptar

I u Zadru je uhapšen zbog 232 grama kokaina koji je bio raspodeljen u manje paketiće, a u njegovom apartmanu u mestu Privlaka kraj Zadra, gde živi od 2016. i poseduje više nekretnina, uz drogu je nađena veća količina novca i puška Uzi s više od sto komada metaka i pištolj sa mecima u cevi. To je otkriveno juče, na vanrednoj konferenciji za novinare u sedištu Policijske uprave zadarske.

- Zadarska policija zapečatila je i zatvorila još jedan dilerski obrt, koji je dobro poslovao u preprodaji kokaina. U ponedeljak u 9.40 sati 53-godišnjak je zatečen u Zadru kako upravlja svojim "audijem A8" zadarskih registarskih oznaka. Pregledom automobila pronađen je veći novčani iznos u evrima i kunama, što je pobudilo sumnju da potiču od kriminalnih aktivnosti, nakon čega je i uhapšen, a novac je oduzet. Temeljem naloga sudije istrage Županijskog suda u Zadru, izvršena je pretraga "audija" i apartmanskog objekta u Privlaci gde je pronađeno i oduzeto 232 grama droge kokain, razvaganog i vakumiranog u omote od po 20, 30 i 50 grama - rekao je šef zadarske krim policije Bore Mršić, prenosi Jutarnji.hr.

 

Uz drogu, novac i oružje, policija je kod Golomejića pronašla i više komunikacijskih uređaja, među kojima i uređaj za zaštićenu komunikaciju, kakve koriste osobe iz vrha kriminalnog miljea. I puška Uzi koju je posedovao koristi se u najtežim ubistvima poput uličnih likvidacija. Zato se sumnja da je povezan s kriminalnim grupama i pojedincima iz više susednih država, kao i s kriminalnim miljeom na zadarskom području. Pronađena droga bila je namenjena konzumentima na zadarskom području, a na uličnom narkotržištu njena vrednost je veća od 250.000 kuna (33.600 evra).

BEŽAO U HRVATSKU

Golomejić je rođen u Zemunu u Srbiji, a uz srpsko ima i hrvatsko državljanstvo. Srpski mediji o njemu su poslednjih 20 godina izveštavali kao o vođi narkobande, a 1998. godine ubio je tada 31-godišnjeg policajca Prvoslava Obradovića. Zločin se dogodio 17. oktobra u Železniku, kada je policija opkolila Golomejićevu kuću jer je nad njim bila raspisana poternica nakon neodazivanja na izdržavanje zatvorske kazne zbog dilovanja heroina.

Dok je bežao pred policijom i iskakao kroz prozor, Golomejić je pucao i smrtno ranio inspektora Obradovića. Međutim, na kraju je uspeo da pobegne, a kasnije je utvrđeno da je te noći prebegao iz Srbije u Hrvatsku gde se skrivao godinu dana. Uhapšen je krajem oktobra 1999. godine na slovensko-austrijskom graničnom prelazi Karavanke i to preko međunarodne poternice. U zatvoru Zabela pokraj Beograda kaznu je počeo da služi 2001. godine, a uprkos težini krivičnog dela za koje je osuđen, ubistva policajca, nakon tri godine prebačen je u poluotvoreni paviljon.

ISTRAŽNI ZATVOR

Tako je dobio status slobodnjaka pa je gotovo svaki vikend provodio na slobodi, a iz zatvora je organizovao i vodio biznis narkoticima. Na kraju je, tokom jednog od tih slobodnih vikenda, uhapšen u policijskoj akciji tokom primopredaje paketa s drogom.

Posao je, očigledno, nastavio i na zadarskom području.

Golomejić je u sredu priveden pritvorskom nadzorniku, a opštinskom državnom tužilaštvu u Zadru protiv njega je podneta krivična prijava zbog neovlašćene proizvodnje i prometa drogama kao i nedozvoljenog posedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih predmeta. Šiptar je ispitan na Opštinskom državnom tužilaštvu u Zadru, nakon čega je priveden na ročište kod sudije istrage koji mu je odredio istražni zatvor zbog mogućnosti bežanja i uticaja na svedoke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading