AFERA "ORANICA" NOVI DETALJI PLJAČKE: Farma svinja puna droge

Autor: A. V. M. - D. S.

Hronika

04.11.2018

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz dana u dan isplivavaju novi detalji o sumnjivim poslovima kontroverznog biznismena iz Vrbasa Vladimira Vrbaškog i firmi koje ima u vlasništvu ili je s njima povezan. O poslovanju ovog tajkuna, gde god da se zagrebe, pojavljuju se sumnjive stvari. Na spisku su misteriozne promene imena, ojađeni poverioci, pa čak i droga...

RepublikaFoto: Starsport
VOJVOĐANSKI TAJKUN Vladimir Vrbaški

Gotovo da ne postoji nijedan posao Vrbaškog koji nema mrlju. Tako je Vrbaški 2016. postao vlasnik "Graničara".

Nije prošlo mnogo, samo godinu dana kasnije, firma "Farm and land", pod kojom je poslovao deo imperije Vrbaškog, a direktno je bila vezana s "Graničarom", misteriozno menja ime u "Farma Gakovo". Menja se, takođe, i vlasnik, pa firmu, po svemu sudeći fiktivno, preuzima potpuno nepoznati Perica Jovanović.

Vrbaški je blisko povezan sa firmom "Energrin", koja je pod sumnjivim okolnostima naplatila od "Hipola" milione dinara i ojadila i kompaniju i njene poverioce

Nedugo zatim, početkom 2018. godine (pogledajte okvir) izbija skandal velikih razmera i na jednoj od farmi firme "Farma Gakovo" policija pronalazi veću količinu marihuane i laboratoriju za uzgoj droge.

- Preduzeće "Farm and land" Vladimira Vrbaškog bukvalno je preko noći 2017. postalo "Farma Gakovo". Nikom nije bilo jasno šta se tu dešava, međutim, nakon policijske akcije nekoliko meseci kasnije sve je postalo mnogo manje zagonetno - objašnjava sagovornik Srpskog telegrafa iz tog dela Vojvodine, a do istih saznanja došao je i Vojvođanski istraživačko-analitički centar VOICE.

Podsetimo, na hiljade hektara najplodnijih vojvođanskih oranica preko noći je završilo u rukama sumnjivih vlasnika, o čemu naš list danima piše. Državni i društveni giganti otuđeni su za male pare ili otimani, a iza svega stoji dobro organizovana grupa koja ne preza ni od čega.

Zaplenjeni laboratorija i 996 stabljika marihuane

Dragan Drča, koji je hapšen tokom "Sablje" 2003. zbog krijumčarenja i krađe vozila, a 2009. zbog utaje poreza, bio je šef govedarske farme gakovačkog "Graničara" u momentu kada je 18. januara 2018. otkrivena laboratorija marihuane u vrednosti većoj od 50 miliona dinara, preneli su VOICE i drugi mediji. U zajedničkoj akciji Žandarmerije i pripadnika PU Sombor, otkrivena je laboratorija sa 996 stabljika marihuane. MUP je tek nakon šest dana saopštio da je u pitanju "objekat na teritoriji Sombora", bez preciziranja da je u pitanju imovina nekadašnjeg poljoprivrednog giganta koja je volšebno pre stečaja 2016. godine prešla u vlasništvo preduzeća Vladimira Vrbaškog.

Informacija o laboratoriji marihuane u stočarskom objektu "Graničara" objavljena je gotovo u isto vreme kada je VOICE otkrio da je Vladimir Vrbaški nestao iz vlasničke strukture bivšeg poljoprivrednog giganta. Republički geodetski zavod je u dva navrata odbio da odgovori na pitanja VOICE kako je nakon svega godinu i po dana moćni kooperant "Graničara" nestao iz vlasništva više stotina poljoprivrednih objekata i poljoprivrednog zemljišta.

Jedan od čelnika pomenute grupe je i Vrbaški. On je, a to je samo jedan primer, blisko povezan sa firmom "Energrin", koja je po osnovu više nego sumnjivog potraživanja naplatila od nekadašnjeg giganta "Hipol" milione dinara i ojadila ne samo tu kompaniju već i njene poverioce, a pre svih Poresku upravu, EPS, Petrohemiju...

Vrbaški stoji i iza afere "Graničar", koja je pre dve godine izazvala neviđenu buru u Vojvodini. Tada je uspešno poljoprivredno preduzeće "Graničar" iz Gakova ostalo bez kompletne imovine, čiji je najvredniji deo bilo 4.600 hektara najplodnije bačke zemlje. Prema tvrdnjama autora Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra VOICE, Vrbaški je na volšeban način preuzeo vlasništvo nad nekadašnjim poljoprivrednim gigantom "Graničar" i zapečatio mu sudbinu.

Sutra: Kako vojvođanski tajkun preti

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading