PAS DŽEKI STRAH I TREPET ZA DILERE: Adut carinika u klinču sa krijumčarima

Autor:

Hronika

22.10.2018

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Carinici na graničnim prelazima u Srbiji dnevno se susreću sa raznoraznim izazovima, ali ipak uspešno izlaze na kraj sa sve lukavijim krijumčarima! Najviše se švercuju novac, droga i zlato, a putnici se na različite načine snalaze da nedozvoljenu robu sakriju. Ipak, čak i ono što bi možda promaklo ljudskom oku pas Džeks nanjuši!

RepublikaFoto: Uprava carina
pas Džeki

Pomoć

Narkotici definitivno spadaju u robu koja se najviše švercuje, a prema rečima načelnika Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Ivana Ribaća, putnici su sve maštovitiji u svojim namerama da ih prenesu preko grane.

- Putnici se na različite načine dovijaju da drogu sakriju, pa su tako carinici na Batrovcima marihuanu pronašli čak i u četki za kosu! Neobičan je bio i slučaj jednog Grka na Preševu koji je, vraćajući se iz Nemačke, pokušao da prenese marihuanu u unutrašnjosti dva kinder jajeta koja je krio iza leđa, zadenuta za kaiš pantalona - kaže Ribać.

Zaplenjeno 2,3 miliona evra

Od početka godine carinici su na graničnim prelazima u Srbiji zadržali više od 2,3 miliona evra. Očekuje se da će do kraja godine ovaj broj premašiti prosečan rezultat od oko tri miliona evra po godini. Devize najviše švercuju gasterbajteri mahom turskog porekla koji iz zemalja EU putuju kući na odmor.

- Najveća zaplena novca otkrivena je 29. avgusta, kada je pronađeno čak 360.000 evra u neseseru koji se nalazio na prednjem sedištu sitroena nemačkih tablica kojim je putovao nemački državljanin turskog porekla - navode iz carine.

Prema njegovim rečima, carinici su drogu nalazili na raznoraznim mestima, pa tako i u jastucima, plastičnim kutijama za hranu, donjem vešu, pa i cipelama! Zasad uspešno izlaze na kraj sa krijumčarima droge, a pomoć u tome pružaju im i specijalno obučeni psi labradori. Tako psu Džeksu, koji je već poznat po svojim pozamašnim zaplenama droge, ništa ne uspeva da promakne.

Ribać: Džeksu ništa ne promakne, to potvrđuje i zaplena više vrsta droge sakrivene u gepeku poršea iz Češke

- To potvrđuje i slučaj zaplene više vrsta droge, poput marihuane, kokaina, kristal meta, LSD i nekoliko tableta ekstazija koje je Džeks nanjušio u prtljagu u gepeku poršea čeških tablica - priča Ribać.

Skener

Od ogromnog značaja u borbi sa krijumčarima su i skener-uređaji, pomoću kojih se sadržaj tovara vidi kao na dlanu.

- Ambasada SAD nam je donirala raznu opremu, između ostalog i dva veoma skupa rigaku uređaja kojima se može za svega nekoliko sekundi analizirati sastav svake materije, što je nepremostiva prepreka za sve krijumčare - kaže naš sagovornik iz Uprave carine.

RepublikaFoto: Uprava carina

Pun kofer marihuane

Dve veće zaplene droge tokom ovogodišnje letnje sezone dogodile su se 21. juna i 10. jula, kada su carinici ukupno zaplenili preko 60 kilograma marihuane!

- Krajem juna na Horgošu je u prtljažniku jednog autobusa otkrivena torba koja je bila do vrha puna, sa 21 kilogramom marihuane, a koju je krijumčario 31-godišnji putnik iz Ćićevca. Zatim, početkom jula na istom prelazu u jednom autobusu otkrivena su i dva putnička kofera u kojima se našlo čak 42 kilograma ove droge, čiji je vlasnik bio Kruševljanin - navode iz carine.

Kilo zlata oko vrata

Putnici na razne načine pokušavaju da prenesu preko granice robu, pa se tako neki od njih ne libe da stave i kilograme zlata na sebe.

- Često se dešava da naši službenici u prtljagu pronalaze zlato koje putnici ne prijavljuju jer smatraju da se radi o ličnom nakitu. Ličnim nakitom smatra se ono što se nosi na sebi, međutim, ako putnik dođe na ideju da oko vrata stavi kilogram zlatnih ogrlica ili da razni nakit stavi u torbicu koja mu visi oko vrata, može odmah da računa na to da to kod carinika neće proći - ističe načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading