OTKRIVENO ŠTA JE UBILO MILICU (9): U bunaru pronađene FEKALNE bakterije, ALI NISU ONE BILE KOBNE!

Autor: Republika

Hronika

05.10.2018

09:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Svi uzorci briseva, koje smo uzeli iz domaćinstva i sa radnih površina, pokazivali su prisustvo mnogo bakterija, dok je u dvorišnom bunaru, iz kog su pili vodu, utvrđeno prisustvo fekalnih bakterija. Zabranili smo korišćenje te vode, ali smo sigurni da to nije uzrok nemilog događaja. Gde je došlo do kontaminacije i od čega su se deca razbolela, ne znamo. Ali, očigledno je da se radi o enterokolitisu."

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Nesrećna devojčica

Ovo za "Novosti" kaže prim. dr Ljiljana Lazić, direktorka pančevačkog Zavoda za javno zdravlje, povodom tragedije porodice Bogdan iz Kajtasova kod Bele Crkve, čija je ćerka Milica (9) preminula krajem septembra u vršačkoj bolnici.

U Zavodu za javno zdravlje Pančevo, koje je odmah obavilo higijensko-epidemiološke nalaze cele porodice, kažu da je devojčicinu smrt sigurno izazvala neka bakterijska infekcija, s obzirom na to da Bogdanovi žive u izuzetno lošim i nehigijenskim uslovima. Uzrok nastajanja te bakterije, međutim, nisu utvrdili. Nakon njihove intervencije i zabrane korišćenja vode iz bunara, porodica Bogdan je priključena na seoski vodovod, čija se voda redovno kontroliše.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Kuća u kojoj živi porodica Bogdan

U međuvremenu, dvojica dečaka, Miličina braća koja su posle njene smrti prevezena u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj sa sličnim simptomima koje je imala i jedina devojčica u ovoj porodici sa sedmoro dece, otpuštena su kući.

Zdravstveno stanje dečaka koji su 25. septembra sa stomačnim tegobama i povišenom telesnom temperaturom iz Vršca prevezni u Beograd, sanirano je.

Kako saznaje ovaj list, deca su u dobrom opštem stanju otpuštena iz bolnice.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Roditelji nesrećne devojčice

Dečaci su se za vreme boravaka u bolnici i lečenja stomačnih problema, koji su, kako se veruje i jedan od razloga što su u kliniku stigli prilično iscrpljeni, čak neuhranjeni, potpuno oporavili, pa i dobili malo na težini. Lekari i sestre koji su se brinuli o njima stekli su utisak da je deci koja dolaze iz izuzetno siromašne sredine, u bolnici bilo lepo.

Inače, ubrzo nakon smrti devojčice, iz tamošnjeg Centra za socijalni rad potvrdili su da njihovi radnici redovno obilaze Bogdanove, te da su roditelji, uprkos teškom siromaštvu, dobro brinuli o sedmoro dece.

- Iako žive u trošnoj kući i od socijalne pomoći koju im daje država, oni su dobar primer kako se treba brinuti o deci. Mališani nisu zapušteni, lepo su vaspitani i omiljeni u društvu. Ne bih rekao da su neuhranjeni, jednostavno su takve građe - rekao je tada, za "Novosti", Dragan Popović, direktor belocrkvanskog CZSR.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading