POLICIJA HAPSI NAVIJAČE S FANTOMKAMA!

Autor:

Hronika

27.09.2018

17:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stop nasilju na utakmicama! Na dnevnom redu u Skupštini uskoro će se naći izmene i dopune Zakona o sprečavanju nasilja na utakmicama koje donosi brojne novine u cilju sprečavanja huliganstva na stadionima u Srbiji.

RepublikaFoto: Tanjug
Okršaj navijača i policije na stadionu/Foto: Ilustracija

Naime, sve one koji se tuku, nose fantomke, pale baklje i prave nerede na utakmicama ugrožavajući bezbednost prisutnih čeka zatvor! Novina je i to da će organizatori sportskih priredbi biti dužni da vode evidenciju o prodatim ulaznicama koja sadrži ime i prezime, kao i JMBG osoba kojima se ulaznice prodaju, koja se potom prosleđuje nadležnoj policijskoj stanici.

- Svi huligani koji se nasilno ponašaju biće kažnjeni zatvorskom kaznom od 30 do 60 dana ili novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara. Zakon predviđa još jednu novinu, a to je da ova sankcija čeka i sve nasilnike koji na sportskim priredbama nose maske i učestvuju u neredima na tribinama - kaže izvor Srpskog telegrafa.

Navijače će na utakmicama čekati od 2.500 do 3.000 policajaca kako bi se izbegli neredi

Ipak, tu nije kraj. Izmenama zakona oštro će se kažnjavati i ostali vidovi nedoličnog i nasilnog ponašanja koje prethodnih godina baca senku na sport.

- U to spadaju bacanje predmeta na teren, napadi na učesnike, paljenje navijačkih rekvizita, ali i unošenje i isticanje obeležja kojima se vređaju nacionalna, verska ili druga osećanja i na taj način izaziva mržnja i netrpeljivost koja može da dovede do fizičkog sukoba - navodi se u zakonu.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Delotvorne mere: Milan Marinović

Navijače će tokom utakmica čekati od 2.500 do 3.000 policajaca koji će biti zaduženi za javni red i mir kako bi se izbegli učestali neredi na tribinama.

- Zakon zabranjuje i prodaju i konzumiranje alkohola u objektima gde se održavaju sportski događaji, ali i na udaljenosti od jednog kilometra vazdušnom linijom u svim većim gradovima u Srbiji - piše u zakonu.

Napraviti registar vodećih navijača

Predsednik Prekršajnog suda Milan Marinović kaže da je nova odredba povodom kontrole karata neophodna.

- To su sve mere u cilju suzbijanja sukoba. Bilo bi dobro napraviti i registar vodećih navijača, koji su i ranije bili privođeni zbog identičnih krivičnih dela, i da se te osobe prate - kaže Marinović.

Predsednik Prekršajnog suda Milan Marinović kaže da očekuje da nove mere budu delotvorne.

- Potreban je sveobuhvatni odgovor države na nasilje. Znači da svi deluju efektivno, i policija i sud. Dosad smo imali praksu da, kada dođe do nasilja, to se odmah procesuira. Mislim da će visina kazni, kao i nove mere, postići svrhu kako bi se sprečilo ili smanjilo nasilje na tribinama - kaže Marinović.

ČINJENICE

NEDOLIČNO PONAŠANJE
* napadi na učesnike
* bacanje predmeta na teren
* izazivanje nereda
* paljenje navijačkih rekvizita
* isticanje obeležja kojima se podstiče mržnja
* unošenje pirotehničkih sredstva

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading