Tragedija u Subotici: DEVOJČICA UMRLA NA PRVOM ČASU ODBOJKE

Hronika

12.09.2018

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bezbrižno detinjstvo trinaestogodišnje M. M. iz Subotice bilo je ispunjeno treninzima koje je željno čekala iz dana u dan i druženjem sa vršnjacima u školi. Zajedno sa mlađom sestrom išla je na plivanje, sa mamom na trčanje, a odnedavno i na odbojku. Niko nije ni posumnjao da je bolesna sve dok pred dva dana nije pala tokom prvog odbojkaškog treninga, a ubrzo i preminula u Opštoj bolnici u Subotici.

Foto: Privatna arhiva
Tuga: Umesto po medalje, otišla sa anđelima

Kako nezvanično saznajemo, tokom trčanja aktivirao se tromb, za koji niko nije znao da postoji, a koji je ovog malog anđela koštao života. U školi koju je pohađala tuga, a u njenom domu muk i suze. Sport je volela više od svega, a baš on doneo joj je tragičan kraj.

 

- Molim vas nemojte ništa da me pitate, ne mogu da govorim - drhtavim glasom, jedva čujno, izgovorila je Jasna M., majka uvek nasmejane, živahne devojčice M. M.

NISU ZNALI DA JE BOLESNA

Niko nije znao da je bolesna, bezbrižno detinjstvo bilo je ispunjeno treninzima, koje je željno čekala iz dana u dan. Zajedno sa mlađom sestrom išla je na plivanje, sa mamom na trčanje, a odnedavno i na odbojku.

- Ovo je užasna, neopisiva tragedija. Poznajem ovu divnu porodicu i znam koliko su svi okrenuti sportskom životu. Devojčice se bave plivanjem, a starija ćerka je želela da proba odbojku. Nažalost, desilo se da njeno telo to nije podnelo. Ovo se moglo desiti verovatno bilo gde i bilo kada. Sada, umesto na turnirima, ona je sa anđelima - kaže jedan od prijatelja porodice nesrećne devojčice.

Nismo uspeli da je spasemo

Nesrećnu devojčicu su pokušali da spasu lekari Opšte bolnice u Subotici.

- Devojčicu su kolima Hitne pomoći dovezli kod nas pre dve večeri u osam sati uveče. Primljena je na odeljenje za zbrinjavanje urgentnih stanja. Odmah po prijemu nastavili smo započete mere kardiopulmonalne reanimacije i dali smo sve od sebe. Nažalost, i pored svih preduzetih dijagnostičko-terapijskih procedura, nismo uspeli da je spasemo - kaže dr Gordana Krtinić iz Opšte bolnice Subotica.

SAMO JE PALA

M. M. je pre dve večeri došla na svoj prvi odbojkaški trening, ali već tokom zagrevanja joj je pozlilo.

- Ne mogu da se oporavim od ove vesti. Bila je uspešna u plivanju i želela je da se oproba i u odbojci. Devojčice su došle na trening u pola osam uveče. Trčale su kratko, tada je njoj pozlilo i pala je u nesvest. Treneri su odmah pozvali Hitnu pomoć, devojčica je u sali reanimirana, lekari su davali sve od sebe. Prebacili su je u bolnicu, a reanimacija je trajala dva sata. Nije joj bilo spasa - kaže Željko Rajčić, direktor Tehničke škole "Ivan Sarić" u Subotici, u čijoj sali za fizičko su trenirale.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Sportska porodica: Mia sa mlađom sestrom

Kontrolni pregledi obavezni

Pedijatar dr Radovan Lukešević, načelnik Prijemne službe Instituta za majku i dete, savetuje roditelje i trenere da sva deca koja se bave sportom prođu kontrolne preglede.

- Postoji čitav niz pregleda koje obavljaju lekari sportske medicine. To su: merenje pritiska, EKG, potom kompletan kardiološki pregled, test opterećenja, ultrazvučni pregledi i drugi. Ponekad se, nažalost, i pored svih kontrola ne zna šta telo nosi. Postoje urođene bolesti, za koje se ne zna i koje ni lekari ne mogu da dijagnostikuju, posebno ako dete nema nikakvih tegoba - objašnjava dr Lukešević.

Šesti razred M. M. je završila u OŠ "Ivan Goran Kovačić", a od septembra je bila učenica OŠ "Sanja Marinković", gde je krenula u sedmi razred.

- Divno se uklopila, drugari su je odmah prihvatili i zavoleli. Preslatka devojčica, trenirala je plivanje, bila je takmičar i odlična učenica. Nemam reči za ovo što se dogodilo. Svi u školi smo u šoku - kaže jedna od nastavnica škole "Sanja Marinković".

Telo nesrećno preminule devojčice je na obdukciji u KC Vojvodine, a kako nezvanično saznajemo, uzrok smrti je tromb.

Ne mogu da se oporavim od ove vesti. Bila je uspešna u plivanju i želela je da se oproba i u odbojci - Željko Rajčić, direktor Tehničke škole

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading