SRPSKI HEROJ ŽIV SAHRANJEN NA GRADILIŠTU

Autor:

Hronika

29.08.2018

17:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nebojša Turović (56), rodom iz Kraljeva, poginuo je na gradilištu u centru Beograda kada su se na njega obrušila dva potporna zida teška više od sedam tona. Nesreća se dogodila juče oko 8.35 u Sarajevskoj ulici, na mestu nekadašnje američke ambasade, na kojem se gradi luksuzni stambeno-poslovni kompleks.

RepublikaFoto: e-stock/K. Mihajlović
Mesto nesreće

Zla kob

Turović je stradao pred očima rođenog brata, sa kojim je radio zajedno na gradilištu.

- Nebojša se u trenutku nesreće nalazio ispod ogromnog zida visine deset i širine dva metra. Odjednom je konstrukcija počela da pada, a nesrećni radnik je golim rukama pokušao da zadrži zid. Pet metara dalje nalazio se Nebojšin brat, koji je bespomoćno gledao kako mu brat nestaje pod tonama zemlje i betona. Sigurnu smrt je izbegao drugi radnik koji je radio sa Nebojšom, ali ga je nekoliko trenutaka pre tragedije gazda pozvao i poslao na drugo gradilište na Dedinju - kaže naš sagovornik iz istrage.

Foto: e-stock/K. Mihajlović
Neutešan: Brat Nebojše Turovića

Iako su na lice mesta odmah došle ekipe Hitne pomoći, policije i vatrogasaca-spasilaca, nesrećnom radniku nije bilo spasa. Njegovo telo izvučeno je nekoliko sati nakon urušavanja zida.

Nebojša golim rukama pokušao da zaustavi potporni zid koji je potom pao preko njega

Nastradali Turović je bio na Košarama, a kako pričaju njegovi poznanici, u ovoj porodici se već duže vreme dešavaju samo tragične stvari.

- Ovo nije prva tragedija koja ih je zadesila. Imali su mnogo smrtnih slučajeva u porodici. Nebojša je bio diplomirani ekonomista, majka je bila prosvetni radnik, a otac advokat. Nakon smrti roditelja propao im je porodični biznis, pa se iz rodnog mesta sa bratom preselio u Beograd. Radili su na crno, živeli su sami u Malom Mokrom Lugu i nikada se nisu ženili - kaže naš izvor.

Radio na crno preko odžačarske firme!

Inspekcija je na terenu utvrdila da je Nebojša Turović bio angažovan bez ugovora o radu.

- Izvođač radova "Energo grup" angažovao je firmu "Anker bau" iz Boljevača, za koju je nastradali radnik radio. Međutim, on je u ovoj firmi radio bez ijednog ugovora, a poslodavac pored toga nije podneo prijavu za obavezno socijalno osiguranje - saopštili su iz inspekcije rada. Na internetu se može naći da se firma "Anker bau" bavi čišćenjem odžaka!

Zorica Rajković, koja stanuje u neposrednoj blizini ovog gradilišta, prva je prišla i izjavila saučešće bratu nastradalog Turovića.

- Bila sam u stanu kada sam čula za tragediju i odmah otišla do gradilišta. Jedan čovek je sedeo na stolici, dok mi je drugi rekao da mu je nastradao brat. Tada sam mu prišla i odmah mi je rekao da mu brat nije živ, da mu je glava smrskana i da mu je taj zid pao na trup - kaže Rajkovićeva.

RepublikaFoto: e-stock/K. Mihajlović
Nebojša Turović pokušao golim rukama da zaustavi potporni zid, koji je potom pao na njega

Nestao košarac

Heroj sa Košara Đorđe Bojović nestao je u subotu oko 17.30 u Ljuboviji. Komandir čete sa Košara Dušan Jokić kaže da je Bojovića tada poslednji put video komšija dok je stajao pored Drine i od tada mu se gubi svaki trag. Supruga i sedmogodišnja ćerka su u šoku i apeluju na sve ljude da jave policiji ukoliko nešto saznaju kako bi pomogli u istrazi.

Ostali sami

Brat poginulog Nebojše joj je tada ispričao njihovu tragičnu sudbinu.

- Rekao mi je i da svakog jutra ustaju u 4, da sami sebi donose hranu, da su im otac i majka umrli, da su iz Kraljeva, ali da tamo sada imaju samo neku dalju rodbinu. Ispričao mi je i da mu je brat, koji je jutros nastradao, jedva živu glavu na Košarama izvukao, a eto gde je poginuo, na gradilištu - ispričala je ona.

REAKCIJE

Radojičić: Učiniti sve da se tragedije ne ponavljaju

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da je neophodno učiniti sve da do ovakvih tragedija ne dođe.

- Beograd jeste grad kranova, ali ljudski životi su najvažniji i moramo uraditi sve da se ovakve stvari ne ponavljaju. Inspekcije su na terenu i očekujem da će se razjasniti šta se tačno dogodilo, a porodici nastradalog izjavljujem saučešće - rekao je Radojičić.

Vesić: Vanredne inspekcije po gradilištima

RepublikaFoto: e-stock/K. Mihajlović

Na lice mesta ubrzo je stigao i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je medijima izjavio da se radovi na ovom gradilištu izvode uz sve neophodne dozvole. On je naložio da krenu vanredne inspekcije po svim gradilištima u Beogradu kako bi se utvrdilo da li rade po svim standardima i zakonskim procedurama koje moraju da poštuju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
ivana

30.08.2018 07:22

Ljudi sa Kosara po meni, treba da imaju Orden za hrabrost i patriotizam i da primaju nacionalnu penziju! Rad na crno je opet zadatak inspekcija!