Kako su Budala, Beli, Šiptar i Zmija dobili nadimke?

Autor: alo.rs

Hronika

21.07.2018

22:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je Saša Cvetanović 2013. godine osumnjičen, a dabnas prvostepeno osuđen za ubistvo Nikole Bojovića - uhapšen u Crnoj Gori branio se ćutanjem. Sa inspektorima, tužiocima i sudijom progovorio je samo u dva navrata: prvo da zatraži da mu branilac bude advokat Zoran Piperović, drugi put da pojasni neke nedoumice oko svog nadimka.

RepublikaFoto: youtube.com/ AlLu Co.

- Nisam ja Pitbul, ja sam Gladijator - identifikovao se na saslušanju.

Ova epizoda ilustruje prostu istinu: u svetu kriminala nadimak je kršteno ime, on sa sobom nosi mafijaševu reputaciju bolje od krštenice.

Primera radi, Slobodan Šaranović, jedan od kriminalnih ikona devedesetih, za prijatelje i saradnike bio je - Doktor. Mnoge je to bunilo, ali Šaranović je i zaista bio doktor. Navodno je pre ulaska u podzemlje bio student medicine. 

Još jedan fajkultetski obrazovani pripadnik klanova je Vladimir Milisavljević. Zato je i logično (prema mafijaškoj logici, naravno) da su ga kolege iz zemunskog klana, a potom i grupe Luke Bojovića nazvali - Budala. A Budala je "mesio" za Pekara. Naime, prvo kodno ime za Luku Bojovića bilo je upravo Pekar, i to zato što je policiji najpre bilo jedino poznato da drži pekare po Beogradu. Konačno, i Miša Banana - Rodoljub Radulović - nadimak je dobio jer se bavio uvozom banana iz Latinske Amerike.

Od ovih koji nastaju po zanimanju, živopisniji su nadimci koji reflektuju reputaciju kriminalca na ulici. Sretko Kalinić je tako dugo godina bio samo Beli. Nadimak koji asocira na nevinost i čistotu postao je nekako neprimeren nakon što je u nekoliko sudskih procesa utvrđeno kako je ubijao rivale i otklanjao tragove ubistva. Kalinić je, naime, svoje žrtve nakon ubistva mleo u mašini za meso. Tada je Beli postao Zver.

I Zvezdan Jovanović je do ratova devedesetih bio samo Zveki, da bi kasnije nadimak Zmija stekao zbog umeća u rukovanju puškom. Zmija znači onaj koji napada tiho, precizno, iznenada i smrtonosno.

Legija i Zmija blisko su sarađivali sa Dušanom Spasojević, pripadnikom zemunskog klana. Spasojević je bio poznat i pod kodnim imenom Šiptar, premda albanskih korena nije imao. Spasojević je, zapravo, bio Šiptar zato što je trgovao heroinom koji je tranzitirao preko Kosova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading