OPASNA IGRA VODI PRAVO U SMRT: Klinci se takmiče ko će da PROGUTA više EKSTAZIJA!

Autor:

Hronika

28.06.2018

06:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za samo sedam dana droga je odnela tri života: Jovana Paunovića, Nemanju Šafarik i Mariju M. Dilera i jeftine droge ima na svakom ćošku i dok se roditelji drže za glavu, deca se igraju opasne igre koja vodi pravo u smrt.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

U Srbiji se pojavio bizaran i opasan trend da se mladi ljudi, uglavnom srednjoškolci, takmiče u tome ko može da proguta više pilula ekstazija za jedno veče, saznaje "Blic".

Naša saznanja potvrdila je doktorka Svetlana Vučetić Arsić iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, koja kaže da su te informacije u Drajzerovu stigle iz policije.

- Naša institucija sarađuje s policijom od koje dobijamo informacije, pa smo tako saznali i da se neretko školska deca takmiče ko može više ekstazija da popije za jedno veče. Toga je bilo i ranije, a ima i sada. Zbog toga se dešavaju veoma ozbiljne intoksikacije tom supstancom - kaže doktorka Vučetić Arsić.

Tri šokantne smrti mladih ljudi - od kojih je najstariji imao tek 20 godina - potresle su Srbiju prošle nedelje. Činjenica da se sumnja da su sve troje preminuli od posledica predoziranja narkoticima posebno plaši sve roditelje.

RepublikaFoto: Republika
Jovan Paunović umro je u najgorim mukama

Psiholozi i lekari sa kojima je "Blic" razgovarao kažu da je situacija alarmantna. To potvrđuju pre svega neposredna iskustva onih koji mlade ljude leče od narkomanije.

Doktorka Svetlana Vučetić Arsić ukazuje na to da podaci kažu da je upotreba kanabisa porasla u odnosu na 2017. godinu, kao i upotreba psihoaktivnih supstanci i novih opioida. "Hemija" - sintetičke droge koje su u modi kod tinejdžera poslednjih godina - posebno plaši stručnjake.

- Najčešće ih konzumiraju adolescenti, i to povremeno, na žurkama ili okupljanjima, kao i studenti radi suzbijanja nesanice i koncentracije, mada ipak ređe. Sintetičke droge, poput ekstazija, često se kombinuju sa energetskim pićima. Za mlađe ljude je uvek izazov da probaju nešto novo, bez obzira na to što su često to veoma ozbiljne supstance i što njihovo korišćenje može imati dramatične posledice - kaže dr Vučetić Arsić.

Osnovni problem je u tome što droga nikada nije bila dostupnija maloletnicima, smatra psiholog Radmila Grujičić.

- Dostupnost se ogleda i u ceni i u količini, a narkotike počinju da konzumiraju već u osnovnoj školi. U tom dobu deca su naivna i vrlo podložna manipulaciji. Ona su često van kontrole roditelja, koji sve više rade i nisu zainteresovani za njih. Tu je, s druge strane, i stravičan pritisak vršnjaka - kaže dr Grujičić.

Prvu liniju odbrane tinejdžera od narkotika moraju da čine roditelji.

- Za ovaj problem odgovornost snose i roditelji. Mora da postoji veća kontrola dece. Ranije su za decu postojali besplatni slobodni sadržaji, ona su bila uključena u sportske sekcije, a sada roditelji za sve to moraju da izdvoje novac, koji nemaju. Svest deteta i interesovanje o pušenju, alkoholu i narkoticima pojavljuje se sa 12 godina, i to je vreme kada bi roditelji trebalo da razgovaraju sa njima o prevenciji - kaže psiholog Grujičić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading