PRODAO NJIVU DA PLATI KAZNU

Autor: novosti.rs

Hronika

23.06.2018

16:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

- Biće nam drago da presuda postane pravosnažna. Previše je bilo opraštanja i zatvaranja očiju pred ugrožavanjem životne sredine, nemislordnim uništavanjem divljači i zaštićenih vrsta ptica. Vest iz Kikinde dobar je signal da naše pravosuđe može da se nosi sa eko terorizmom - kaže za "Novosti" Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, povodom prve presude za trovanje divljači u našoj zemlji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Petar Matijević ojađen za 8,2 miliona dinara

Osnovni sud u Kikindi, naime, na šest meseci zatvora osudio je Petra Matijevića, iz Vojvoda Stepe, sela u srednjobanatskoj pograničnoj opštini Nova Crnja, zbog krivičnog dela protiv opšte sigurnosti. Na optuženičkoj klupi ovaj agrobiznismen našao se po krivičnoj prijavi Društva za zaštitu ptica zbog incidenta iz proleća 2015.

Lovci iz susednog Radojeva tada su na jednoj parceli na izlazu iz sela ka Vojvoda Stepi, zasejanoj pšenicom, registrovali masovan pomor divljih životinja. Pronašli su 24 komada srneće divljači, jednog orla belorepana, dve lisice i više komada mišara. Ubrzo je utvrđeno da je divljač uginula usled trovanja, a veštačenje je pokazalo da je u pitanju "brodisan".

Ovaj preparat za uništavanje glodara Matijević je neodgovorno rasturio po svojoj njivi i time izazvao pomor divljači. Inspekcije i policija uradile su svoj posao, a osim utvrđivanja krivične odgovornosti, protiv Matijevića lokalni lovci pokrenuli su parnicu za naknadu štete. Ona je ranije okončana izvršnom presudom Apelacionog suda iz Novog Sada, na osnovu koje je Matijević kažnjen sa 8,2 miliona dinara.

Odštetu lovcima isplatio je u celini, zbog čega je morao da proda deo parcela u Vojvoda Stepi. Tokom procesa Matijević nije želeo kompromis, nego je tvrdoglavo odbijao da se nagodi...

- Nije nama do para, niti smo želeli da sve ovako završi. Mislimo da iz celog slučaja prevashodno treba izvući pouke za odgovornije ponašanje prema životnoj sredini - naglašava Ivica Palameta, predsednik Lovačke organizacije opštine Nova Crnja.

Matijević nije bio raspoložen da komentariše presudu kikindskog suda.

- Duga je ovo priča i nije vreme za nju. Žaliću se na presudu - izjavio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading