REKORDNE ZALIHE PIRINČA Indija razmatra ukidanje zabrane izvoza
Zašto je izvoz pirinča zabranjen?

Foto: printskrin instagram/schutterstock
Trenutne količine pirinča značajno premašuju potrebe zemlje, pa u snabdevanju nema nikakvih problema. Prema podacima, početkom februara, zalihe pirinča u Indiji iznosile su čak 67,6 miliona tona, dok je prvobitni cilj vlade bio samo 7,6 miliona tona.
Indija bi mogla da ukine zabranu izvoza lomljenog pirinča, s obzirom na to da su zalihe dostigle rekordne vrednosti početkom februara, saopštilo je Udruženje izvoznika pirinča Indije (REA).
Indija ima višak pirinča – zalihe devet puta veće od planiranih
Trenutne količine pirinča značajno premašuju potrebe zemlje, pa u snabdevanju nema nikakvih problema, prenosi Rojters. Prema podacima, početkom februara, zalihe pirinča u Indiji iznosile su čak 67,6 miliona tona, dok je prvobitni cilj vlade bio samo 7,6 miliona tona.
Zašto je izvoz pirinča zabranjen?
Zabrana izvoza lomljenog pirinča uvedena je još u septembru 2022. godine, nakon što su slabe padavine izazvale zabrinutost u vezi sa proizvodnjom. Međutim, sada kada su zalihe veće nego ikada, organizacija REA zahteva od Ministarstva trgovine i industrije Indije da ukine ovu meru.
Ko su glavni kupci indijskog pirinča?
Pre zabrane, Indija je 2022. godine izvezla 3,9 miliona tona lomljenog pirinča, i to pretežno u Kinu (za stočnu hranu) i u afričke zemlje poput Senegala i Džibutija, gde se koristi za ljudsku ishranu. Lomljeni pirinač je nusproizvod mlevenja zrna, a zbog niže cene od drugih vrsta pirinča, veoma je tražen na afričkom tržištu.
Indija je trenutno najveći svetski izvoznik pirinča, plasirajući svoje proizvode u više od 150 zemalja. Njeni glavni konkurenti na tržištu su Vijetnam, Tajland, Pakistan i Mjanmar, prenosi „Tanjug“.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
BONUS VIDEO
Komentari (0)