Mala Jana moći će da svedoči o ubistvu majke AKO SE ISPUNE OVA DVA USLOVA!

Autor: blic.rs

Hronika

14.05.2018

21:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mala Jana, ćerka pevačice Jelene Marjanović, ubijene na nasipu u Crvenki, svedočiće u Višem tužilaštvu o ubistvu svoje majke tek ako njeno psihološko veštačenje pokaže da je za to sposobna.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Jelena Marjanović sa ćerkom Janom

Prema nezvaničnim saznanjima od izvora bliskog istrazi, Više tužilaštvo u Beogradu u ovom trenutku čeka da budu ispunjena dva uslova kako bi se dopunila optužnica protiv Zorana Marjanovića, koji je uhapšen zbog sumnje da je ubio suprugu.

Najpre, čeka se da Jani bude određen staratelj, odnosno da rešenje o starateljstvu postane pravosnažno. Tek nakon toga devojčica će biti podvrgnuta psihološkom veštačenju, koje za cilj ima da utvrdi njeno stanje i pokaže da li je devojčica uopšte sposobna da svedoči o okolnostima ubistva majke.

Viši sud u Beogradu doneo je krajem marta odluku da ne prihvati optužnicu protiv Zorana Marjanovića, okrivljenog da je 2. aprila 2016. godine ubio suprugu Jelenu na nasipu kraj Dunava, u naselju Crvenka pored Borče. Optužnica nije odbijena, naložena je dopuna istrage radi razjašnjenja "stanja stvari".

RepublikaFoto: ST/Vlada LUKIĆ
Viši sud nije prihvatio optužnicu protiv supruga Jelene

To razjašnjenje, kako je sud saopštio, trebalo bi da ponudi Jana, ćerka ubijene žene i navodnog ubice, sedmogodišnja devojčica koja bi ovog septembra trebalo da krene u prvi razred osnovne škole. Ovakva odluka, premda zakonita i donekle logična jer je Jana bila prisutna na nasipu kada joj je majka ubijena, iznenadila je i stručnu i laičku javnost.

- To da oštećeni svedoče protiv okrivljenih čest je slučaj u istragama ubistava; ređe se dešava da svedoci budu članovi porodice; retke su situacije u kojima je srodnik koji svedoči ujedno i maloletnik. A situacija u kojoj je maltene krunski svedok optužbe devojčica od nepunih sedam godina čije je svedočenje nužno za optuženje njenog oca ubice - pravi je presedan - tvrdio je advokat Dragomir Mrdalj u razgovoru za "Blic" neposredno nakon odluke Višeg suda.

Takva odluka suda potvrdila je i ono što se spekulisalo mesecima: optužnica protiv Marjanovića nije dovoljno čvrsta. Osim Janinog svedočenja, sud je tražio i detaljnije dokaze o telefonskoj komunikaciji članova porodice Marjanović i veštačenje baznih stanica (kako bi se utvrdila njihova lokacija u vreme ubistva).

Pevačica Jelena Krsmanović ubijena je 2. aprila 2016. u kanalu kod nasipa u Crvenki u Borči. Duga istraga dovela je do hapšenja Zorana Marjanovića, Jeleninog supruga, koji je u pritvoru od 15. septembra prošle godine, kao glavni osumnjičeni za ovo ubistvo.

Istragu prati ogromna, nezapamćena pažnja javnosti, a spekulacije o tome ko bi mogao biti ubica pevačice su različite i uglavnom neutemeljene u dokazima. Jedini osumnjičeni do sada je upravo suprug.

Za krivično delo teško ubistvo, za koje se Zoran sumnjiči, zaprećena je kazna do 40 godina zatvora. To podrazumeva da je ubistvo učinjeno sa predumišljajem.

Čitav niz odredaba Zakona o maloletnicima i Zakona o krivičnom postupku propisuje legalne načine na koje se može saslušati dete (Jana je mlađa od 13 godina, pa zato nema čak ni status maloletnika) tako da njegovi interesi ne budu ugroženi. Ovo su najbitnije:

  • Jana ne sme biti saslušana više od dva puta. Izuzetno, samo po naredbi suda, može biti ispitana i više puta, ali uz obavezu sudije da se posebno vodi računa o zaštiti njene ličnosti.
  • Jana ne sme biti suočena sa ocem Zoranom u toku svedočenja: zakon to izričito zabranjuje ako se svedok nalazi u teškom duševnom stanju usled prirode krivičnog dela. I njegova pitanja i pitanja svih ostalih upućuju se preko posrednika.
  • Jelenina ćerka pred tužioca izlazi u prisustvu staratelja. To je u ovom trenutku Miloš, brat okrivljenog Zorana Marjanovića, ali uz nadzor Centra za socijalni rad, čiji će predstavnik verovatno takođe biti u kancelariji.
  • Zakon preporučuje da se saslušanje obavi u prirodnom ambijentu deteta kad god je to moguće.
  • Devojčica će na sastanku kod tužioca morati da ima posebno određenog punomoćnika (advokata) čija je funkcija da zaštiti njene interese. Njega određuje tužilaštvo.
  • Na saslušanju mora biti prisutni i psiholog i pedagog.
  • Dete mora biti zaštićeno od svake medijske zloupotrebe.
  • Pre saslušanja mora biti informisana o svim relevantnim činjenicama: zašto svedoči, koja je njena uloga u postupku, da može odbiti da svedoči... To se radi preko posrednika (psiholog, socijalni radnik, pedagog...).
  • Na sastanku je nužno obezbediti atmosferu poverenja, zainteresovanosti i bezbednosti.
  • Tužilac mora obratiti punu pažnju na uzrast deteta, kao i na njene posebne individualne osobenosti.
  • Kada da iskaz kod tužioca, mala Jana više ne mora da svedoči u sudu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading