MOGLA SAM DA BUDEM MRTVA I DA SE SVE ZATAŠKA: Detalji dramatične operacije u niškom Urgentnom centru

Autor: Dragan Ilić

Hronika

17.04.2018

20:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Emilija Rakić (32) iz Pirota umalo je stradala na operacionom stolu, ali ne od žučne kese, koju je operisala, već od vatre kada se zapalio jedan od kablova tokom hirurške intervencije.

Foto: D.ILIĆ
Spaljena noga posle operacije

Incident se dogodio u Urgentnom centru niškog Kliničkog centra 11. aprila prilikom laparoskopske operacije žučne kese, a uprava bolnice u Nišu ovaj incident je skrivala sve dok novinari juče nisu gotovo provalili u bolnicu i pronašli pacijentkinju koja najavljuje tužbu.

- Jedva sam čekala da izađem i angažujem advokata da tužim za pretrpljene bolove i strah. Ne mogu da zamerim lekaru koji je operisao, možda i nije kriv, ali neko je morao da tehnički pregleda uređaje. Mogla sam da budem mrtva i da se sve to zataška. Šta bi tek bilo da je struja došla u kontakt sa bocama kiseonika i da svi odletimo u vazduh? - priča vidno potresena Emilija Rakić.

PACIJENTKINJA: Ne mogu da zamerim lekaru koji je operisao, možda i nije kriv, ali neko je morao da tehnički pregleda uređaje

Ona dodaje da je bila u anesteziji i da nije znala šta joj se dogodilo.

- Osetila sam užasan bol i nisam razumela lekare šta su mi govorili o nozi. Kad sam videla, zaprepastila sam se. Ovo je rana od opekotine skoro od pola metra. Neću ostati na ovome. Neko mora sve da plati i da ovo bude pouka kako sledeći pacijenti ne bi izgubili glavu zbog nečijeg nemara - kaže preplašena pacijentkinja.

Očigledno da incident u Urgentnom centru neće moći da se gurne ispod tepiha iako su ga tamo sakrivali nedelju dana.

Foto: D.ILIĆ

- Reč je o incidentu koji se dešava u mnogim klinikama u svetu. Kod nas se, srećom, završilo bez ozbiljnijih posledica jer je operacija bila skoro završena. Dogodilo se da na kraju operacije žučne kese koju sam ja obavljao iznenada pregori kabl koji je povezan sa zaštitnom pločom koja štiti pacijenta od udara struje. Osetili smo miris paljevine i odmah isključili struju. Međutim, varnice sa kabla su zahvatile jedan do dva odsto površine tela na butini pacijentkinje, pa smo morali kasnije da angažujemo kolege vaskularce da joj presade pokožicu od donjeg dela noge. Operacija je uspela tako da je pacijentkinja mogla odmah sutra da ide kući, ali je zbog incidenta zadržana do juče - rekao je dr Bojan Jovanović sa Klinike za invanzivnu hirurgiju Urgentnog centra u Nišu.

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading