PREVAROM ZARADILI 2 MILIJARDE EVRA! OVO SU UHAPŠENI VLASNICI FANTOMSKIH FIRMI: Preko dve godine muljali sa porezom i prali pare!

Autor:

Hronika

10.07.2024

14:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukupno 11 osumnjičenih od kojih se pet već nalazi u pritvoru, petoro je danas lišeno slobode, dok će protiv jedne osumnjičene biti podneta krivična prijava

PREVAROM ZARADILI 2 MILIJARDE EVRA! OVO SU UHAPŠENI VLASNICI FANTOMSKIH FIRMI: Preko dve godine muljali sa porezom i prali pare!

Foto: shutterstock

Po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u saradnji sa Odeljenjem za borbu protiv korupcije MUP RS i Poreske policije uhapšeno je pet lica zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela Pranje novca i Poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost.

- Sumnja se da su oni u periodu od 1. decembra 2021. godine do 31. jula 2023. godine preko fantomskih firmi izvlačili novac u iznosu od oko 2 milijarde dinara koji su dalje plasirali u inostranstvo, nelegalnu gradnju i kupovinu nepokretnosti u nameri da prikriju nezakonito poreklo imovine - navodi se u saopštenju tužilaštva.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je preuzelo na dalje postupanje predmet protiv pet okrivljenih koji se vodio pred Trećim osnovnim javnim tužilaštvom zbog krivičnog dela Gradjenje bez građevinske dozvole, nakon što se došlo do saznanja da se pored elemenata tog krivičnog dela u radnjama osumnjičenih stiču i elementi krivičnog dela Pranje novca, koje je u nadležnosti višeg javnog tužilaštva.

Preuzet je i predmet iz Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu koje je vršilo provere u vezi sa poreskim krivičnim delom.

- Narednom o sprovođenju istrage obuhvaćeno je ukupno 11 osumnjičenih od kojih se pet već nalazi u pritvoru, petoro je danas lišeno slobode, dok će protiv jedne osumnjičene biti podneta krivična prijava u redovnom postupku - navodi se u saopštenju.

Danas su lišeni slobode stvarni vlasnici fantomskih firmi Miroslav B, Rajka B, Nemanja B, Jovan A, i knjigovođa Miodrag S, dok će protiv Andree A. biti podneta krivična prijava u redovnom postupku.

- U pritvoru se već nalaze zakonski zastupnici pd “Aman Real Estate” Mile V. i Kxalil S, kao i dvoje fiktivnih investitora u gradnju nelegalnog objekta Slobodan M. i Mladen N.

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni preko mreže fantomskih firmi podnošenjem lažnih faktura izvlačili novac iz pd “Aman” koji su potom podizali sa računa fantomskih firmi i deo dalje bez osnova plasirali u inistranstvo, u Kinu - navodi se.

Drugi deo su, kako se sumnja, ulagali u izgradnju objekta od 40.000 kvadratnih metara u Surčinu, kao i u kupovinu nepokretnosti velike vrednosti na povezana lica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading