NARUŠAVAO JAVNI RED I MIR, OPIRAO SE HAPŠENJU, I NA KRAJU UDARIO POLICAJCA: Određen pritvor za okrivljenog zbog napada na službeno lice u Beogradu

Autor:

Hronika

25.06.2024

17:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ometao policijske službenike tokom intervencije

NARUŠAVAO JAVNI RED I MIR, OPIRAO SE HAPŠENJU, I NA KRAJU UDARIO POLICAJCA: Određen pritvor za okrivljenog zbog napada na službeno lice u Beogradu

Foto: RINA, Shutterstock

Danas je javni tužilac Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu saslušao uhapšenog Z.M. (46) u vezi sa krivičnim delom Napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Okrivljenom se stavlja na teret da je prvo ometao policijske službenike tokom intervencije, zatim ignorisao naredbu da prestane sa narušavanjem javnog reda i mira. Nakon toga se otimao od policijskog službenika koji je pokušao da ga uhapsi i počeo je da beži. Ubrzo je sustigao drugi policijski službenik, nakon čega ga je okrivljeni udario šakom u bradu i naneo mu telesne povrede.

Okrivljeni je negirao izvršenje krivičnog dela, ali s obzirom na okolnosti koje ukazuju da bi njegovo puštanje na slobodu moglo uticati na svedoke, sud je doneo odluku da se okrivljenom odredi pritvor, navodi se u saopštenju MUP-a.

Krivično delo "Napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti" u Srbiji je regulisano Krivičnim zakonikom. Evo ključnih tačaka zakona u vezi sa ovim delom:

Definicija: Napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti čini svako fizičko napadanje, pretnja ili drugo nasilno ponašanje prema službenom licu (policajcu, sudiji, tužiocu, itd.) u vezi sa obavljanjem njihovih dužnosti.

Kazna: Za ovo krivično delo propisana je novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine, u zavisnosti od težine dela (npr. da li je došlo do povrede ili smrti, stepena nasilja, itd.).

Okolnosti: U slučajevima kada napad na službeno lice rezultira težim povredama ili smrću, kazne su znatno strožije, mogući su i dugotrajniji zatvorski periodi.

Primenljivost: Zakon se primenjuje na sve službene osobe koje obavljaju svoje dužnosti u skladu sa zakonom, bez obzira na to da li su uniformisane ili ne, i na sve koji ih napadnu ili ugroze dok obavljaju svoje poslove.

Ovo krivično delo ima za cilj zaštitu integriteta i sigurnosti službenih lica dok vrše svoje dužnosti u javnom interesu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading