UPOZORENJE MUP-A: Ne budite žrtva prevare (VIDEO)

Autor:

Hronika

16.06.2024

11:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U apelu se ističe važnost opreza i zaštite ličnih podataka.

UPOZORENJE MUP-A: Ne budite žrtva prevare (VIDEO)

Foto: Shutterstock

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije upozorava na opasnosti vezane za korišćenje veštačke inteligencije, posebno u kontekstu stvaranja lažnih snimaka koji mogu poslužiti za prevare i zloupotrebe. Na zvaničnoj Instagram stranici MUP Srbije objavljeno je upozorenje da se uz pomoć veštačke inteligencije mogu kreirati snimci koji pozivaju na investicije, pokušavaju da otkriju lične podatke ili na druge načine prevare ljude.

U apelu se ističe važnost opreza i zaštite ličnih podataka. Građane se savetuje da ne budu žrtve prevara i da ne čine svoje objave dostupne svima. Upozorava se da neko može zloupotrebiti njihov izgled, glas ili lik bliskih osoba kako bi prikupio lične podatke. Posebna opasnost može biti i u zloupotrebi lika dece.

Ministarstvo naglašava da je važno obratiti pažnju na neobične izraze i obrasce u govoru na sumnjivim snimcima. Takođe, preporučuje se da se uvek traži potvrda identiteta na drugi način, kao dodatna mera opreza.

U zaključku, ističe se da i veštačka inteligencija ima svoje granice te da nije svemoguća, te da je potrebna oprezna i informisana upotreba te tehnologije kako bi se izbegle moguće zloupotrebe i prevare.

- Ne budite žrtva prevare. Ne činite vaše objave dostupne svima. Neko može zloupotrebiti vaš izgled, vaš glas, lik vama bliskih osoba kako bi mu otkrili lične podatke. Neko može zloupotrebiti lik vaše dece. Ukoliko vam je nešto sumnjivo, obratite pažnju na neobične izraze i obrasce u govoru. I za početak, tražite potvrdu identiteta na neki drugi način. Jer ni veštačka inteligencija nije svemoguća - navodi se u objavi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading