OBOREN PEŠAK, LEŽI NA ULICI, EKIPA HITNE POMOĆI OKO NJEGA! Jeziva nezgoda u Staroj Pazovi! (FOTO)

Autor:

Hronika

14.06.2024

22:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Belegišu kod Stare Pazove došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj je povređen pešak

OBOREN PEŠAK, LEŽI NA ULICI, EKIPA HITNE POMOĆI OKO NJEGA! Jeziva nezgoda u Staroj Pazovi! (FOTO)

Foto: Pxfuel, Wikimedia/Srđan Popović

Ekipa Hitne pomoći ukazala mu je prvu pomoć na ulici.

Kako se vidi na fotografiji, pešak je oboren na pešačkom prelazu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Njegovo trenutno stanje nije poznato.

1. Kako pružiti prvu pomoć?

Prvo proverite stanje svesti. Ukoliko naiđete na osobu koja nepomično leži ili se u vašem prisustvu iznenada sruši na tlo, najpre proverite da li je pri svesti. Osobu uhvatite za ramena i lagano protresite. Zatim je upitajte nekoliko osnovnih pitanja, na primer: kako se zovete, koliko imate godina..?

Ukoliko ne dobijete odgovor, odmah pozovite Hitnu pomoć i pređite na ABC postupak.

ABC - postupak s onesvešćenom osobom

"ABC" je skraćenica stvorena radi lakšeg pamćenja redosleda mera koje sprovodimo kod onesvešćene osobe: A - airway (disajni put) - otvaranje disajnog puta, B - breathing (disanje) - provera disanja, C - circulation (krvotok)- masaža srca i veštačko disanje.

1. Oslobodite disajne puteve

Okrenite onesvešćenu osobu na leđa i zabacite joj glavu, podižući joj bradu prstima jedne ruke dok drugom rukom pritiskate čelo. Usta moraju biti otvorena. Ovim postupkom koren jezika se odmiče od zadnjeg zida ždrela, čime se osigurava prohodnost disajnog puta.

Ponekad ćete morati odstraniti iz usta zubnu protezu ili povraćeni sadržaj.To ćete najlakše učiniti prstom umotanim u maramicu ili gazu.

2. Disanje

Da biste bili sigurni da li osoba diše, približite svoj obraz ustima i nosu osobi koja je u nesvesti i pokušajte da osetite dah na svom licu. Istovremeno osluškujete zvukove disanja i posmatrajte disajne pokrete na grudima i stomaku.

Ovaj postupak ne bi trebalo da traje duže od 10 sekundi.

Ako onesvešćena osoba normalno diše, okrenite je na bok i pozovite Hitnu pomoć. 

3. Oživljavanje

Ukoliko osoba ne diše, odmah započnite postupak oživljavanja. Ako ste sami, a povređena osoba je dete, najpre započnite oživljavanje, pa nakon jednog minuta napravite što kraću pauzu da biste pozvali hitnu medicinsku pomoć.

4. Reanimacija

Ovaj postupak nosi rizik od preloma rebara i povrede unutrašnjih organa, pa ga smete sprovoditi samo kada je baš neophodno. Grudni koš pritiskate 30 puta, zatim povređenom dajete veštačko disanje. Podignite mu glavu i začepite nos, a prste držite ispod brade povređenog lica. 

Lagano uduvavajte vazduh u usnu šupljinu. Ukoliko se grudni koš podiže, vazduh je ušao u pluća. Postupak se ponavlja dok osoba ne povrati vitalne funkcije ili dok ne dođe Hitna pomoć.

Oživljavanje deteta

Ritam davanja vazduha je jedno davanje vazduha - 5 pritisaka. Detetu nemojte previše zabacivati glavu, jer to može zatvoriti disajne puteve.

Ukoliko je u pitanju mala beba, sasvim je dovoljno da za potisak koristite dva prsta, a za veće dete dlan jedne ruke.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading