UHAPŠENA OSOBA ZBOG SUMNJE U ZLOUPOTREBU SLUŽBENOG POLOŽAJA: Šteta privrednim društvima u iznosu od 40 miliona

Autor:

Hronika

13.06.2024

17:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

42.061.409 dinara štete

UHAPŠENA OSOBA ZBOG SUMNJE U ZLOUPOTREBU SLUŽBENOG POLOŽAJA: Šteta privrednim društvima u iznosu od 40 miliona

Foto: ST/Dragan Kadić

Uhapšena G. O. (1972) po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Sumnja se da je kao odgovorno lice u dva privredna društva u Čačku, u periodu od februara 2010. do sredine jula prošle godine, koristeći svoja ovlašćenja, izvršila neovlašćene isplate na svoje račune u ukupnom iznosu od 42.061.409 dinara, pri čemu taj novac nije bio deo njene zakonite zarade. Takođe se sumnja da je osumnjičena pokušala prikriti ove nezakonite aktivnosti knjigovodstvenim manipulacijama.

Osumnjičena će uz krivičnu prijavu biti privedena nadležnom tužilaštvu.

Zakon o krivičnom postupku Republike Srbije (ZKP) propisuje postupak i pravila za vođenje krivičnih postupaka u Srbiji. Ovo zakonodavstvo reguliše sve faze krivičnog postupka, uključujući istragu, suđenje i izricanje presuda. Takođe, propisuje prava i obaveze svih učesnika u postupku, uključujući osumnjičene, okrivljene, žrtve i svedoke.

Kada je reč o konkretnom krivičnom delu zloupotrebe položaja odgovornog lica, ono je regulisano Krivičnim zakonikom Republike Srbije (KZ). Ovo krivično delo se odnosi na situacije u kojima odgovorno lice u privrednom društvu, organu ili ustanovi zloupotrebi svoj položaj radi sticanja protivpravne imovinske koristi za sebe ili za drugog. Kazne za ovo krivično delo mogu biti zatvorska kazna i novčana kazna, u zavisnosti od težine dela i okolnosti slučaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading