"SPREMAN NA SVE, HOĆE DA ROKA": Ovako je izgledao oglas za plaćenog ubicu!

Autor:

Hronika

11.06.2024

19:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljubo Milović tada traži fotografiju i podatke tog "kandidata".

"SPREMAN NA SVE, HOĆE DA ROKA": Ovako je izgledao oglas za plaćenog ubicu!

Foto: Libertas

U prepisci koju je crnogorskim istražiteljima dostavila Agencija Evropske unije za sprovođenje zakona (EUROPOL) otkriveni su planovi članova "kavačkog klana" za angažovanje novih operativaca. Jedan od pripadnika kriminalne grupe, Dražen Milović, komunicirao je sa saradnicima putem Skajp aplikacije pod nadimkom "Britva", pokušavajući da pronađe osobu spremnu da izvršava zločine u korist klana.

U januaru 2021. godine, tridesetosmogodišnji konobar iz Sarajeva, čiji je identitet poznat redakciji Vijesti, bio je ponuđen "kavčanima" kao potencijalni egzekutor. Pripadnik klana, Dražen Milović, je komunicirao sa saradnicima u vezi sa ovim potencijalnim "radnikom", pokušavajući da ga angažuje za izvršenje zločina.

- Roki, treba li ti jedan momak spreman? Spreman na sve. Ozbiljan, 38 god, četvoro dece. Zdrav momak... Ne gudrira se... Može doći na razgovor pa ga profiliši - piše na Skaju Dražen Milović.

Sakriven iza nika Oficir, Ljubo Milović odgovara pitanjem: 

Đe je taj spreman na sve sa toliko dece? Taj ako šta napravi ode doživotno u zatvor.

Nakon što je Dražen Milović stupio u kontakt sa konobarom iz Sarajeva, on je uputio svog rođaka, Ljuba Milovića, da izvrši profilisanje kandidata. Ljubo Milović je postavio pitanja o kandidatovoj prošlosti, veštinama i spremnosti za izvršavanje naredbi. Ova neobična situacija otkriva detalje o načinu regrutacije novih članova kriminalne grupe.

Ipak, zanima ga odakle je osoba koju mu rođak nudi, pa to i pita.

- Sarajevo. ‘Oće ozbiljan posao van Bosne - odgovara mu Trebinjac.

- Šta podrazumeva ozb. posao? ‘Oće da puca? - pita Ljubo Milović i dobija odgovor:

- Pa da roka.

Policajac tada traži fotografiju i podatke tog "kandidata".

Da ga proverim malo”, poručuje.

Reću mu da dođe kod mene kasnije. Pa ti šaljem”, odgovara mu Dražen Milović.

Nedugo nakon te prepiske, Trebinjac prenosi Ljubu Miloviću utiske sa sastanka i šalje mu fotografiju Sarajlije i njegove lične podatke:

Isto neki dečkić, a vidi mu se u očima da je spreman pa reko’ da ne propustimo taj potencijal.

Ljubo Milović raspituje se sa kim je Sarajlija sarađivao i šta je do tada radio.

Gudrira li se?”, pita on.

Radio je u Španiji, na Ibici. Za sebe. Zdrav momak, radi garderobu i kao konobar. Nema mrlje. Ne gudrira se, bori se za familiju kao lav. Može doći na razgovor pa ga profiliši!!! Čist momak i jako vredan!!!”, objašnjava Dražen Milović.

Njegovog rođaka tada zanima da li Sarajlija trenira.

Trenir’o je boks. Sada ne stiže, radi 2 posla i prodaje garderobu. Ima damara u sebi”, zaključuje Trebinjac...

Policijski narko-kartel

Prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) dvojica Milovića deo su dvadesetjednočlanog, takozvanog policijskog narko kartela.

Tu kriminalnu grupu tokom 2019. godine okupili su Ljubo Milović i Mileta Ojdanić, a onda je stavili na raspolaganje Kotoraninu Radoju Zviceru, za kog su radili.

Grupa okupljena oko begunca sa policijskom značkom, prema tvrdnjama specijalnih tužilaca, godinama je krijumčarila kokain iz Južne Amerike u Evropu, a istražitelji su došli do dokaza da su prošvercovali najmanje tri tone skupocenog belog praha.

Droga je ka Evropi išla i iz barske luke, ali i preko Antverpena, Nemačke i Turske.

Dokaze o tome crnogorskim istražiteljima dostavio je Europol, a analizirajući ih specijalni tužioci utvrdili su je da je Milović u taj kriminalni posao uvukao više kolega - aktivnih i bivših policajaca, uglavnom svojih kumova i prijatelja.

Prema tužilačkim spisima svi oni imali su precizne uloge u klanu - neki su bili zaduženi da, koristeći službena ovlašćenja, proveravaju jesu li im na tragu kolege koje časno rade, alarmiraju ako naiđe opasnost... Drugi su pak imali zaduženje da umrežavaju one koji su im bili potrebni za stavljanje prljavog novca u legalne tokove...

Švercovali drogu iz Ekvadora do Evrope i Turske

SDT tvrdi da je zadatak Dražena Milovića bio da obaveštava Ljuba Milovića o licima koja su predmet njegove pažnje u Bosni i Hercegovini, da nabavlja oružje za potrebe kriminalne organizacije, kao i da preduzima druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora...

Iz transkripata poruka koje je u kontinuitetu razmenjivao sa Ljubom Milovićem i ostalim pripadnicima te kriminalne organizacije, proizilazi da je učestvovao i u krijumčarenju kokaina, da je od svake isporuke kokaina dobijao svoj deo, za koji je prethodno davao novac, da je pod kontrolom držao pojedine granične policajce...

SDT tereti nekadašnje i aktivne policajce Ojdanića, Milovića, Miloša Mišurovića, Ivana Stamatovića, Nebojšu Bugarina, Petra Lazovića, Marka Novakovića, Milana Popovića, Vladimira Bajčetu, Gorana Stojanovića, Dejana Kneževića i Darka Kneževića, da su u kriminalnim poslovima sarađivali sa bivšim predsednikom Opštine Budva Milom Božovićem, šefom "kavačkog klana" Radojem Zvicerom, zatim Božidarom Jabučaninom, Aleksandrom Kekovićem, Draženom Milovićem, Filipom Zindovićem koji se ranije prezivao Kljajević, Ivanom Nikolićem, Tihomirom Adžićem, Ivanom Mijatovićem i više NN lica.

(Republika/Vijesti)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading