ZAKUCAO SE U VOZILO SAOBRAĆAJNE POLICIJE! Vozač u Kragujevcu nije dobro procenio situaciju?!

Autor:

Hronika

04.06.2024

19:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema izjavama svedoka, vozač putničkog vozila očigledno nije dobro procenio situaciju i udario je u vozilo saobraćajne policije koje se nalazilo u njegovoj neposrednoj blizini.

ZAKUCAO SE U VOZILO SAOBRAĆAJNE POLICIJE! Vozač u Kragujevcu nije dobro procenio situaciju?!

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

U kragujevačkom naselju Bubanj, došlo je do sudara dva vozila, od kojih je jedno bilo saobraćajno vozilo. Na sreću, u ovoj nezgodi nije bilo povređenih lica, a pričinjena materijalna šteta je minimalna.

Prema izjavama svedoka, vozač putničkog vozila očigledno nije dobro procenio situaciju i udario je u vozilo saobraćajne policije koje se nalazilo u njegovoj neposrednoj blizini.

- Vozač putničkog vozila očigledno nije dobro procenio situaciju i udario je u vozilo saobraćajne policije koje našlo u njegovoj neposrednoj blizini. Eto, bar nisu morali da čekaju da dođe patrola, bila je tu na licu mesta - rekao je uz osmeh jedan od građana koji se zatekao na licu mesta, prenosi RINA.

Zanimljivo je to što je saobraćajna policija već bila na licu mesta, što je izazvalo osmehe kod prisutnih građana, koji su se našli u blizini mesta nezgode.


Unatoč ovoj nezgodi, saobraćaj u naselju Bubanj nije značajnije poremećen, te nije došlo do većih saobraćajnih gužvi u tom delu Kragujevca.

 

Kako se ponašati ukoliko ste doživeli saobraćajnu nezgodu?

U slučaju nastanka saobraćajne nezgode vozač je dužan da pre svega isključi motor svog vozila, kako bi smanjio rizik od nastanka požara ili eksplozije.

Nakon toga treba da uključi sve pokazivače pravca, kako bi na najbrži i najbolji način obavestio ostale vozače o postojanju opasnosti na putu, na mestu nezgode. Pre napuštanja vozila vozač, odnosno učesnik saobrajćajne nezgode, mora da obuče svetloodbojni prsluk koji se po pravilu nalazi u vozilu „na dohvat ruke".

Bez izuzetka, odmah nakon saobraćajne nezgode mora se uvek obezbediti lice mesta i tako što će se postaviti sigurnosni trougao, na bezbednom rastojanju od mesta saobraćajne nezgode, što znači najmanje 50 m na putu van naselja, a na putu u naselju na udaljenosti od 10 m.

Tako će vozač koji nailazi moći blagovremeno da reaguje, zaustavi vozilo i izbegne opasnost. Na auto putu na kome važi veća ograničenje brzine, sigurnosni trougao treba da bude postavljen na još većem rastojanju u odnosu na put van naselja. Zbog bezbednosti, postavljanje sigurnosnog trougla mora da se izvede sa velikom opreznošću, krećući se uz ivicu kolovoza.

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Ilustracija

U okviru zakonske obaveze vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode, dužan je i da upozori sva ostala prisutna lica koja su se zadesila na mestu nezgode, da je potrebno da se udalje sa kolovoza kao bi se saobraćajnoj policiji sačuvali tragovi.
Nepoštovanje ove obaveze, odnosno neoznačavanje lica mesta saobraćajne nezgode, često može da uzrokuje naknadne, sekundarne saobraćajne nezgode.

Kada je obezbeđeno lice mesta i tako eventualno sprečen nastanak novih stradanja, može da se pristupi efikasnom spasavanju nastradalih. Potrebno je znati da povređeno lice ne sme bez stručnog nadzora prisutnog lekara, opreme i Hitne pomoći da se pomera i transportuje, kako bi se izbegle ozbiljnije povrede i komplikacije.

Vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode dužan je da obavesti policiju (192), i Hitnu pomoć (194). U obavezi je da ostane na mestu nezgode do dolaska policije i završetka uviđaja. Izuzetno se može udaljiti sa mesta nezgode, samo ako mu je neophodna hitna medicinska pomoć, ili oceni da je moguće i potrebno da preveze povređenog do najbliže zdravstvene ustanove, uz obavezu da se što pre moguće vrati na mesto nezgode.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading