OCU-MONSTRUMU UPRAVO IZRIČU PRESUDU: Dete držao zapušteno u kadi, zlostavljao ga i izgladnjivao, a sada se pere!

Autor:

Hronika

03.06.2024

14:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tužilac i punomoćnik devojčice traže oštru kaznu, dok se optuženi brani da je bio pod dejstvom droge.

OCU-MONSTRUMU UPRAVO IZRIČU PRESUDU: Dete držao zapušteno u kadi, zlostavljao ga i izgladnjivao, a sada se pere!

Foto: ST/Dragan Kadić, MUP

Suđenje ocu-monstrumu Urošu Pašajliću danas se završava u Prvom osnovnom sudu u Beogradu. U 14.15 biće izrečena prvostepena presuda ocu-monstrumu koji je svoju osmogodišnju ćerku Lanu držao zaključanu u smrdljivom stanu, u kadi u kupatilu, bez hrane i vode. 

Pašajlić je optužen za porodično nasilje nad partnerkom i da je zanemarivao i zlostavljao svoje dete. Njegovo zlodelo prijavila je njegova parnerka Ivana L. pošto je i nju tukao u stanu u kojem ju je takođe držao zaključanu. Ona je pred sudom govorila od strahoti koju je prošla s njim i o tome kako je otkrila da je ćerku zanemarivao. Tvrdi da je lagao o detetu i da nije znala da je u takvoj situaciju koju je policija zatekla kada je provalila u stan i dete zatekla u jezivom stanju. Nije govorila, tresla se i bila "kost i koža".

RepublikaST/Dragan Kadić, MUP
U ovoj zgradi je Uroš Pašajlić držao zaključano dete samo u stanu

Na današnjem ročištu prikazane su fotografije iz stana u beogradskom naselju Mirijevo, u kojem je pronađena devojčica, a zatim su iznete završne reči. Na fotografijama su prikazana vrata bez kvake, a onda i unutrašnjost stana.

Prikazan je hodnik pun smeća, razbacane stvari, a zatim i kupatilo u užasnom stanju. U kadi je bila bačena garderoba devojčice, smrznuta hrana, kao i otpaci, a po podu kupatila je svuda bilo đubre i ostaci ustajale hrane. Isto je bilo i u kuhinji i dnevnoj sobi, a njena garderoba je zgužvana stajala u krevecu.

- Nije zabeležen ovakav slučaj nasilja u porodici, ovolika nebriga i neodgovornost, bezobzirno ponašanje i sistemski propusti kod nas. Dokazano je da je Pašajlić izvršio oba krivična dela i predlažem sudu da mu izrekne jedinstvenu kaznu, a sudu ću prepustiti procenu iste i smatram da treba da ostane u pritvoru dok ne ode na izdržavanje kazne - rekla je tužilac. 

Zastupnica male Lane, koja se u međuvremenu oporavila prvo u bolnici, a potom u hraniteljskoj porodici, rekla je da je okrivljeni prilikom iznošenja odbrane priznao nasilje nad devojčicom. Traži oštru kaznu za njega.

- Postupao je s umišljajem i bezobzirnim ponašanjem ugrozio je telesni integritet i spokojstvo deteta. Bila je potpuno sama, bez hrane, u mnogo lošim uslovima, okružena gorilom smeća, neadekvatno odevena. Molim sud da uzme u obzir njeno zdravstveno i mentalno stanje nakon svega, kao i težinu koja je detetu od sedam i po godina izmerena kad je dovedena u bolnicu. Neke posledice kod nje su već nastale, a, nažalost, neke će se tek ispoljiti - rekla je zastupnica devojčice.

 

Republika

Foto: Dragan Kadić

Policija je dete zatekla sklupčano , a fotografije oko nje

Branilac Uroša Pašajlića rekao je da smatra da je njegov klijent "samo loš roditelj" i da nije ubica niti silovatelj, te da bi trebalo da se tereti za krivično delo zapostavljenje i zanemarivanje maloletnog deteta, a ne nasilje u porodici.

- Smatram da treba da odgovara, on je dobio već epitet oca iz pakla i zadržao ga je do danas, ali on je samo loš roditelj, nije nikoga ubio ni silovao. Nije bio dobar roditelj, nije svom detetu obezbedio osnovne stvari i, što se toga tiče, neću iznositi ni olakšavajuće okolnosti. Što se tiče dela za koje se tereti u odnosu na Lončarevu, smatramo da je ona saučesnik, a ne žrtva, možda ne direktno, ali kao podstrekač. Prijavila ga je samo kad je shvatila da i ona može biti kriva za posledice.

Oni su međusobno zlostavljali jedno drugo, oboje su žrtve svoje veze. Zato tražim da se donesu dve odvojene presude i da druga u odnosu na delo zlostavljanje i mučenje Ivane L. bude oslobađajuća - rekao je Pašajlićev branilac. Na ove njegove reči reagovala je tužiteljka, koja je objasnila da je nesporno da je počinio delo nasilje u porodici jer devojčica nije imala način da potraži pomoć jer je bila zaključana u kupatilu, a ulazna vrata stana nisu imala kvaku i nije niko bez toga mogao da izađe - kazao je Pašalićev advokat pred sudom

Sramna odbrana oca-monstruma - vadi se na drogu i zavisnost

- Mnogo mi je žao zbog svega što sam uradio i pogađa me što sam odvojen od ćerke. Ne želim da se pravdam, ali bio sam narkoman, nestabilan, drogirao sam se, a kad sam tražio pomoć, nisam je dobio. To što se desilo s mojim detetom nije smelo da se desi, žao mi je što mi je Ivana L., koja nije bila adekvatna za mene, bila centar pažnje, a ne ona. Voleo bih nekako ovo da ispravim. Želim da više ne budem narkoman i da jednog dana ponovo budem otac svojoj ćerki - rekao je Pašajlić.

Navode svoje partnerke koju je maltretirao je ocenio kao izmišljen

Vestak je procenio zlostavljanu ženu 

- Ivana L. intelekualno je sposobna, ali je pasivno-zavisna. Tih pet dana, koliko ju je okrivljeni držao zatvorenu, njeno duševno stanje je bilo ugroženo i nije preduzela akcije koje bi drugi preduzeli u toj situaciji jer je želela da održi emotivni odnos sa okrivljenim - objasnila je veštak na prethodnom ročištu.

Veštak je ocenila da je Ivana imala načina da pozove pomoć, ali da je ona pokušavala da održi odnos sa Pašajlićem i nije adekvatno reagovala iako joj u većini situacija njegovo ponašanje nije odgovaralo.

- Premišljala se i onda se požalila prijateljici koja joj je dala racionalne savete i kada je došlo do pitanja deteta, počela je tako i da razmišlja o tome, da spase sebe i dete - zakljucio je sudski veštak.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading