NAKON UBISTVA BADŽE NESTALO DVA MILIONA MARAKA!

Autor:

Hronika

10.04.2018

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U noći između 10. i 11. aprila 1997. godine u restoranu "Mama mia" u centru Beograda likvidiran je policijski general Radovan Stojičić Badža, tadašnji pomoćnik ministra policije i načelnik Javne bezbednosti, ali i jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića. Više od dve decenije kasnije i dalje se ispredaju priče o tome ko je povukao oroz, koji je bio motiv, ali i gde je nestalo milion i po maraka, koje je Stojičić čuvao u sefu, i još pola miliona, koje je, navodno, imao kod sebe kobne večeri.

RepublikaFoto: youtube.com/RUDAR 7
Stojičić blizak sa Arkanom

Motiv

Badža je sedeo sa sinom Vojislavom i jednim carinikom kada je u restoran utrčao maskirani mladić koji je u rukama držao automat sa prigušivačem i pucao mu u glavu. Odmah po ubistvu policija je raspisala akciju "Vihor" - blokadu grada. Ipak, rezultata nije bilo. Odmah su krenule i glasine ko stoji iza Badžine likvidacije.

Kao jedan od motiva za likvidaciju najpre se pominjala osveta za ubistvo Vojislava Raičevića zvanog Voja Amerikanac, koji je nestao 1996. godine. Navodno je tadašnji pomoćnik načelnika DB Radoslav Lukić Lule 17 dana pre ubistva upozorio pretpostavljene, ali mu niko nije verovao. Lukić je 2010. izvršio samoubistvo na klupi u šumi u Košutnjaku.

Godinama nakon ubistva policijski general Dragan Ilić izjavio je za medije da je atentat na Stojičića bila "direktna poruka" Slobodanu Miloševiću, čiji je Badža bio veran vojnik. Njegov kolega tadašnji načelnik beogradske policije Branko Đurić je pred Anketnim odborom Savezne skupštine, koji je istraživao seriju ubistava devedesetih godina, kratko je rekao da su "Badžu ubile cigarete", misleći na šverc koji je u to vreme cvetao.

Foto: youtube.com/RUDAR 7

Puštali buve

Osim o naručiocima likvidacije, spekulisalo se dosta i o tome šta je nađeno kod Badže posle ubistva. U ministarstvu se proneo glas da je u njegovoj kasi navodno bilo više od milion i po tadašnjih nemačkih maraka, a da je pored pismene provere DB za Jusufa Bulića, u torbici koju je Badža imao kod sebe kad je ubijen bilo još pola miliona!

- Posle toga je puštena buva da je u torbici bilo "samo" 50.000 maraka, da bi sve kasnije bilo zaboravljeno - kaže Božidar Spasić.

Motivi
- Stojčić ubijen iz osvete zbog nestanka Voje Amerikanca
- Ubistvom Stojičića poslata poruka Slobodanu Miloševiću
- Ubijen zbog šverca cigareta, u koji su mnogi bili umešani, pa i on

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading