PAS UJEO SREDNJOŠKOLKU U PROKUPLJU: Prišao joj s leđa, povukao za ranac pa napao

Autor:

Hronika

29.05.2024

18:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Incident se dogodio dok je devojka izlazila iz školskog dvorišta

PAS UJEO SREDNJOŠKOLKU U PROKUPLJU: Prišao joj s leđa, povukao za ranac pa napao

Foto: Shutterstock

Tokom popodneva, u Prokuplju je došlo do incidenta kada je ulični pas napao i ujeo srednjoškolku u dvorištu Tehničke škole "15. maj".

Kako svedoče oni koji su bili u tom momentu na licu mesta, pas je devojci došao sa leđa, pa je prvo uhvatio za ranac, a zatim i ujeo.

Incident se dogodio dok je devojka izlazila iz školskog dvorišta, prenosi Kurir.

Ekipa Hitne pomoći Zdravstvenog centra Prokuplje brzo je intervenisala i pružila neophodnu medicinsku pomoć devojci.

Ovaj incident nije prvi takve vrste u Prokuplju. Građani su zabrinuti zbog sve većeg broja pasa lutalica u gradu, što predstavlja ozbiljan problem za sigurnost stanovnika, posebno dece i učenika.

Ujed psa može biti traumatično iskustvo, a važno je brzo i ispravno reagovati kako bi se sprečile moguće komplikacije. Evo nekoliko saveta šta treba učiniti nakon ujeda psa:

 

Odmah nakon ujeda:

Zaštitite se: Uklonite se iz situacije kako biste izbegli dodatne povrede.

Procena povrede: Pogledajte mesto ujeda da biste procenili ozbiljnost povrede.

Čišćenje rane: Operite ranu sapunom i toplom vodom najmanje 5 minuta. Isperite temeljno kako biste uklonili prljavštinu i bakterije.

Zaustavljanje krvarenja: Ako rana krvari, koristite čistu krpu ili zavoj i pritisnite na ranu kako biste zaustavili krvarenje.

Dezinfekcija: Nanesite antiseptički rastvor (poput hidrogen peroksida ili alkohola) na ranu kako biste dodatno smanjili rizik od infekcije.

Zavijanje rane: Pokrijte ranu sterilnim zavojem ili gazom kako biste je zaštitili od prljavštine i bakterija.

Kontaktirajte lekara: Bez obzira na ozbiljnost rane, preporučuje se da posetite lekara što je pre moguće. Lekar može proceniti potrebu za antibioticima ili dodatnim tretmanom.

Ako niste vakcinisani protiv tetanusa ili niste sigurni kada ste poslednji put primili vakcinu, lekar može preporučiti vakcinaciju.

Provera za besnilo: Ako postoji sumnja da je pas koji vas je ujeo besan ili ako je pas lutalica, lekar će vam možda preporučiti post-izloženost profilaksu (PEP) protiv besnila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading