Preminuo bivši ministar prosvete Danilo Ž. Marković

Autor:

Hronika

03.04.2018

12:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši ambasador u Ruskoj Federaciji i nekadašnji ministar prosvete Danilo Ž. Marković (84) preminuo je noćas u bolnici u Nišu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako "Blic" saznaje, Marković će biti sahranjen u Beloj Palanci, gde je inače živeo i završio osnovnu i srednju školu.

Marković je diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, doktorirao na Ekonomskom fakultetu, nakon čega je najpre bio vanredni a zatim i redovni profesor na Fakultetu političkih nauka, gde je predavao sociologuju. Ovaj predmet predavao je i na Učiteljskom fakultetu. Bio je na nekoliko važnih funkcija na Univerzitetu, između ostalog i dekan Ekonomskog fakulteta u Nišu u dva mandata.

Osim univerzitetske karijere, Marković je bio i ministar prosvete u četiri vlade Republike Srbije (1989-1994) i potpredsednik u vladi Radomana Božovića i vladi Nikole Šainovića (1992-1994). Uz to, bio je poslanik prve više­stranačke Narodne skupštine Srbije (1990-1992) i poslanik Veća građana Savezne skupštine (1992-1994). Od 1994. do 1998. godine bio je izvanredni i opunomoćeni ambasador Savezne Republike Jugoslavije u Ruskoj Federaciji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading