IMA POVREĐENIH! Užas u Kraljevu: U lančanom sudaru učestvovala četiri vozila

Autor:

Hronika

01.04.2024

13:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povređene osobe su prevezene u kraljevačku bolnicu, gde im je pružena medicinska pomoć.

IMA POVREĐENIH! Užas u Kraljevu: U lančanom sudaru učestvovala četiri vozila

Foto: Shutterstock

U ranim jutarnjim časovima, oko 3 sata iza ponoći, na regionalnom putu Kraljevo - Kruševac, tačnije u mestu Zaklopača, dogodio se saobraćajni lančani sudar koji je rezultirao povređivanjem pet osoba.

Prema preliminarnim informacijama, nesreća je nastala prilikom preticanja dva automobila koji su zatim naleteli na treće vozilo koje se kretalo iz suprotnog smera. Kao posledica ove sudbine, četvrti automobil je izgubio kontrolu i udario u ostala vozila, pokušavajući da izbegne sudar.

Povređene osobe su prevezene u kraljevačku bolnicu, gde im je pružena medicinska pomoć. Srećom, njihovi životi nisu u opasnosti, ali su zadobile povrede koje zahtevaju lečenje i nadzor medicinskog osoblja.

Ova nesreća je još jedan podsetnik na važnost pažljive vožnje i poštovanja saobraćajnih propisa. Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni i odgovorni kako bi se izbegle ovakve neprijatne situacije.

Policija je odmah reagovala na mesto nesreće i preduzela neophodne mere radi utvrđivanja uzroka i okolnosti ovog događaja. Nadležne institucije nastavljaju sa istragom kako bi se dobila potpuna slika o ovom tragičnom događaju i preduzele preventivne mere za buduće situacije.

Kako se ponašati ukoliko ste doživeli saobraćajnu nesreću?


U slučaju nastanka saobraćajne nezgode vozač je dužan da pre svega isključi motor svog vozila, kako bi smanjio rizik od nastanka požara ili eksplozije.

Nakon toga treba da uključi sve pokazivače pravca, kako bi na najbrži i najbolji način obavestio ostale vozače o postojanju opasnosti na putu, na mestu nezgode. Pre napuštanja vozila vozač, odnosno učesnik saobrajćajne nezgode, mora da obuče svetloodbojni prsluk koji se po pravilu nalazi u vozilu „na dohvat ruke".

Bez izuzetka, odmah nakon saobraćajne nezgode mora se uvek obezbediti lice mesta i tako što će se postaviti sigurnosni trougao, na bezbednom rastojanju od mesta saobraćajne nezgode, što znači najmanje 50 m na putu van naselja, a na putu u naselju na udaljenosti od 10 m.

Tako će vozač koji nailazi moći blagovremeno da reaguje, zaustavi vozilo i izbegne opasnost. Na auto putu na kome važi veća ograničenje brzine, sigurnosni trougao treba da bude postavljen na još većem rastojanju u odnosu na put van naselja. Zbog bezbednosti, postavljanje sigurnosnog trougla mora da se izvede sa velikom opreznošću, krećući se uz ivicu kolovoza.

U okviru zakonske obaveze vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode, dužan je i da upozori sva ostala prisutna lica koja su se zadesila na mestu nezgode, da je potrebno da se udalje sa kolovoza kao bi se saobraćajnoj policiji sačuvali tragovi.
Nepoštovanje ove obaveze, odnosno neoznačavanje lica mesta saobraćajne nezgode, često može da uzrokuje naknadne, sekundarne saobraćajne nezgode.

Kada je obezbeđeno lice mesta i tako eventualno sprečen nastanak novih stradanja, može da se pristupi efikasnom spasavanju nastradalih. Potrebno je znati da povređeno lice ne sme bez stručnog nadzora prisutnog lekara, opreme i Hitne pomoći da se pomera i transportuje, kako bi se izbegle ozbiljnije povrede i komplikacije.

Vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode dužan je da obavesti policiju (192), i Hitnu pomoć (194). U obavezi je da ostane na mestu nezgode do dolaska policije i završetka uviđaja. Izuzetno se može udaljiti sa mesta nezgode, samo ako mu je neophodna hitna medicinska pomoć, ili oceni da je moguće i potrebno da preveze povređenog do najbliže zdravstvene ustanove, uz obavezu da se što pre moguće vrati na mesto nezgode.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading