NOVAC "ZEMUNACA" ZAKOPAN U TEGLAMA?

Autor:

Hronika

28.03.2018

05:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vođe nekadašnjeg "zemunskog klana" Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum ubijeni su pre tačno 15 godina u Meljaku, a njihova smrt je i dalje obavijena velom tajne. Iako je od likvidacije prošla decenija i po, i dalje se ne zna ni gde su završila 22 miliona evra, koje su šefovi tada najjače kriminalne grupe zaradili od otmica i trgovine drogom.

Foto: Privatna arhiva
Dušan Spasojević i Milan Luković

Likvidiran svedok

Da su Spasojević i Luković učestvovali u ubistvu premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003. ispred zgrade Vlade Srbije, utvrđeno je odmah posle atentata, a nastradali su 15 dana kasnije u dvorištu vikendice kad su, prema zvaničnoj verziji, prilikom pokušaja bekstva pucali na pripadnike MUP i pokušali da bace bombe na njih. Tajnu o tome gde su sakrili pare odneli su sa sobom u grob.

Postoji nekoliko teorija o tome šta se desilo sa novcem koji su posedovali "zemunci". Neka saznanja pokazuju da je zakopan, a postoje i tvrdnje da je uveliko potrošen. Zbog prljavih para svedok-saradnik Zoran Vukojević Vuk otet je, mučen, pa zapaljen i bačen pored auto-puta, a sve to jer je od Spasojevića dobio na čuvanje 3,7 miliona evra, što je platio glavom.

- Sav novac koji su imali "zemunci" verovatno nikada neće biti pronađen. Postojala su saznanja da je Spasojević naredio Vukojeviću da mu kupi što veće staklene tegle, one od pet litara. U njima nisu držali zimnicu, već novac jer zaštićene u staklu novčanice mogu da ostanu i stotinu godina. Tegla može da se zakopa bilo gde, ostaje netaknuta. Novac je verovatno sakriven u Surčinu, Zemun Polju ili Altini. Spasojević je sigurno imao štekove za koje nisu znali ni njegovi najbliži saradnici - kaže Božidar Spasić, bivši visoki funkcioner DB.

Mile Novaković, nekadašnji šef UKP, međutim, smatra da su desetine miliona evra u gotovini pre urbani mit nego činjenica.

Spasić: Novac sakriven u Surčinu, Zemun Polju ili Altini. Za Spasojevićeve štekove nisu znali ni najbliži saradnici

Trošili na sve strane

- Tačno je da su "zemunci" zarađivali ogromne sume novca, ali su takođe i trošili na sve strane. Dosta su investirali, podigli su sebi kuće, ali i tržne centre. Kupili su i petnaestak stanova. Lako su dolazili do novca, pa su ga lako i trošili, njihovi izlasci po klubovima su koštali hiljade i hiljade evra - kaže Novaković.

On dodaje da je, ukoliko je novac i ostao iza "zemunaca", on najverovatnije odavno potrošen.

Novaković: Verujem da su se Spasojevićevi i Lukovićevi prijatelji ili rodbina dobro ovajdili

- Vrlo je moguće da su Spasojević i Luković imali nekoliko štekova koje su krili od drugih. Lično ne verujem da to stoji još negde zakopano, pre mislim da su se neki prijatelji ili rodbina dobro ovajdili - priča Novaković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
zoran

28.03.2018 05:43

Možda su u teglama, a većina tegli je kod Čede, kum Kum nije dugme