NOŽEM I SEKIROM NAPAO SINA I ŽENU! Sablasno nasilje trese Beograd - hteo ih je poklati sve?!

Autor:

Hronika

04.03.2024

18:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uzeo je nož i sekiru, pa im pretio da će ih i ubiti.

NOŽEM I SEKIROM NAPAO SINA I ŽENU! Sablasno nasilje trese Beograd - hteo ih je poklati sve?!

Foto: shutterstock

Ilustracija

Beogradska policija uhapsila je R.T. (62) zbog nasilja u porodici. On se sumnjiči da je pijan nakon svađe napao suprugu (61), pa sina (28) koji jer pokušao da zaštiti majku.

Uzeo je nož i sekiru, pa im pretio da će ih i ubiti. O slučaju je obavešteno Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu.

Prijavite nasilje!

Zakonska je obaveza svakoga da prijavi nasilje u porodici nadležnoj instituciji. Ako ste doživeli nasilje, pored policije nasilje možete prijaviti i javnom tužilaštvu, centru za socijalni rad i zdravstvenoj ustanovi. Za dobijanje informacija ili potrebe za emotivnom podrškom, možete pozvati SOS telefon.

Bez obzira na to da li ste prijavu za nasilje podneli jednom ili više puta, institucije su dužne da postupaju po svakoj prijavi.

Nasilje možete prijaviti lično, ako ste Vi doživeli nasilje, a takođe može ga prijaviti i član Vaše porodice, prijatelj, komšija i bilo koje drugo lice. Nasilje se može prijaviti lično, u prostorijama institucije, telefonom, pismeno, putem pošte, kao i putem imejla. Prilikom prijavljivanja, možete se predstaviti ili ostati anonimni - u svakom slučaju prijava će biti razmatrana.

Kako bi dobili efikasnu zaštitu, institucije su Zakonom obavezne da sarađuju kako bi Vam obezbedile da dobijete adekvatnu zaštitu i podršku.

Prema Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, institucije su dužne da o svakom saznanju o nasilju u porodici obaveste nadležnog policijskog službenika i tužilaštvo. Jedino pozivanjem SOS telefona Vaša prijava i iskustvo nasilja ostaju poverljivi i ne prijavljuju se, osim ukoliko to ne želite, kao i u situacijama Vaše životne ugroženosti.

U institucijama, a posebno u policiji, centrima za socijalni rad i tužilaštvu, rade profesionalci koji su obučeni za postupanje u slučajevima nasilja. Stoga je važno da profesionalcu kom ste prijavili nasilje pružite što potpunije podatke o događaju, članovima porodice, istoriji nasilja u porodici, članovima porodice koji su posebno ugroženi, povredama, kao i drugim okolnostima (postupak razvoda braka, spor oko starateljstva, trudnoća, pretnje, alkoholizam i sl.). ZAPAMTITE, nije sramota niti neprimereno pričati o svim vidovima nasilja (fizičko, seksulano, psihološko, ekonomsko...) koje ste pretrpeli ili trpite.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading