NAJVEĆA TAJNA "SABLJE"! PRAVA ISTINA O MELJAKU: Kako su likvidirane vođe "Zemunaca", Dušan Spasojević i Mile Luković

Autor:

Hronika

02.03.2024

23:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalci su u mrklom mraku promašili kuću, Šiptar i Kum su čuli komešanje i počeli da beže, ali su ih stigli rafali

NAJVEĆA TAJNA "SABLJE"! PRAVA ISTINA O MELJAKU: Kako su likvidirane vođe "Zemunaca", Dušan Spasojević i Mile Luković

Foto: ST/Vladimir Lukić, MUP, Privatna arhiva

NENAD MILIĆ: GLUPOST JE DA SU NEGDE DRUGDE UHAPŠENI I UBIJENI

Dušan Spasojević i Mile Luković, vođe "zemunskog klana", ubijeni su u puškaranju s policijom 27. marta 2003. u Meljaku pošto su prethodno specijalci upali u pogrešnu kuću, svedoče savremenici ovog događaja.


Već više od dve decenije ispredaju se razne priče, koje je podgrevao i lider radikala Vojislav Šešelj (vidi okvir), da su Šiptar i Kum ubijeni da ne progovore, da su izrešetani na sasvim drugom mestu, a njihova tela doneta u Meljak samo za slikanje. Nenad Milić, u to vreme zamenik ministra policije i blizak saradnik Zorana Đinđića, otkrio je detalje ove likvidacije.


LAKI NA OKIDAČU?


- Tu ima mnogo mistifikacija, a stvari su vrlo jednostavne. U prvih 10-15 dana "Sablje" napravljena je ekipa ljudi, specijalaca, koji su proveravali sve dojave o navodnim skloništima mafijaških vođa, bilo je gotovo 40 takvih stanova. Na sva ta mesta su upadali kao da su vođe "zemunaca" tamo, a Meljak je bio samo jedno od takvih mesta. Bila je dojava da su oni tamo, ekipa je otišla u selo i naletela na njih dvojicu - svedoči Milić.
On kategorično demantuje da su Šiptar i Kum uhapšeni na drugom mestu, ispitivani, likvidirani i doneti u Meljak:


- To nije moguće, za to bi moralo da zna bar 50-60 ljudi. Ko bi imao interesa da oni budu ubijeni, pa oni su nama trebali kao svedoci jer neki od osumnjičenih su oslobođeni baš zbog nedostatka dokaza. Hapšenje i namerno likvidiranje je tehnički neizvodljivo jer je nemoguće da to niko drugi ne zna.
Na pitanje da li je bilo moguće da se uhvate živi, da se iznure glađu i nateraju da se predaju, Milić kaže:


- Policajci su upali u selo po totalnom mraku i desilo se šta se desilo. Sad, da li su oni bili laki na okidaču, ja to ne znam. Da li su oni mogli da ih rane ili su morali da ih ubiju, to je stvar spekulacija. Javnost ne zna i da je posle tog ubistva u Meljaku urađen uviđaj koji je trajao više od četiri sata i gde nije pronađeno ništa sumnjivo.


SVE BILO MUNJEVITO


On dodaje da su policajci prvo promašili kuću:


- Bila je to samo jedna od dojava u nizu. Oni su znali samo da je u pitanju bela, prizemna kuća u Meljaku, na kraju puta, poslednja s leve strane. Nismo imali ni tačnu adresu ni ništa drugo. U tom selu nije bilo ni radio-veze, nije moglo da se komunicira. Onda su oni greškom upali u pogrešnu kuću. Ova dvojica su čuli da se nešto desilo, pokušali su da pobegnu i došlo je do pucnjave. Nije tu bilo nikakvog posebnog planiranja, nije bilo vremena, a ni informacija.



Privedeno 12.000,uhapšeno 3.000


Milić kaže da se mnogo nepotrebne fame stvorilo oko "Sablje":
- Mnogi pričaju da je tokom nje počinjeno mnogo zloupotreba i krivičnih dela. Ja odgovorno tvrdim da je u toj akciji sve rađeno u skladu sa zakonom i uredbom o vanrednom stanju koje je posle ubistva premijera Đinđića donela Vlada Republike Srbije. Privedeno je 12.000 ljudi, a 3.000 je zadržano u zatvoru. Od tog broja samo protiv njih 62 nije podneta krivična prijava.


Šešelj: General Papaja je lično ubijao


Lider radikala Vojislav Šešelj svojevremeno je optužio lično Rodoljuba Milovića, bivšeg načelnika UKP, da je umešan u ubistvo u Meljaku.
- Strpaću ga u zatvor zbog ubistva Dušana Spasojevića Šiptara. Ponavljam, Spasojevića je lično likvidirao general Papaja, odnosno Milović. Pitajte državni vrh što se nešto ne radi po tom pitanju. E zato sam ja tražio da budem predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Da sam ja bio na čelu tog skupštinskog odbora, mnoge bi se tajne dosad saznale, pa uključujući i ovu likvidaciju i Mileta Lukovića Kuma, do koje je došlo odlukom glavnih lidera čelnika dosmanlijskog režima da bi se sakrila njihova uloga u saradnji i sa zemunskim i sa surčinskim klanom - izjavio je predsednik SRS 2019.


MI-6 bolje pratio "beretke" nego naša policija


Pravi bum u Srbiji izazvale su informacije iz knjige urednika Gardijana Džulijana Bordžera "Kasapinov trag", koji je, pored detalja o skrivanju i hapšenju Ratka Mladića, izneo i nepoznate detalje o učešću elitne britanske tajne službe MI-6 u operaciji "Sablja" i obračunu Srbije sa "zemunskim klanom".


Prema ovim tvrdnjama, glavni čovek MI-6 u Beogradu bio je Entoni Monkton, koji je vodio kriket-klub u Beogradu i britanske obaveštajne operacije u Srbiji i u Crnoj Gori. Sin Gilberta, vikonta od Brenčlija, bio je mlađi brat Kristofera, savetnika Margaret Tačer. Njihova sestra Roza bila je udata za Dominika Losona, urednika Sandej telegrafa i bliskog prijatelja princeze Dajane.
Monkton je postao ekspert za Legijine "crvene beretke" i "zemunce" i za njihove veze unutar vlade i obaveštajnog establišmenta.
- Nakon 2001. i Miloševićevog pada fokus lova MI-6 prebacio se na Beograd. U saradnji s ljudima iz Demokratske stranke iz okruženja Zorana Đinđića, britanski špijuni bili su vrlo efikasni u nalaženju nekih od osumnjičenih za ratne zločine, koji su pre toga uspevali da izbegnu akcije SAS u Bosni - piše Bordžer.


On dodaje da je MI-6 imao i ulogu podrške u operaciji "Sablja".
- Britanski špijuni pratili su mnoge na listi za hapšenje, znali su im kretanja bolje nego domaća policija - piše u Bordžerovoj knjizi.


Detalji predaje naduvanog Legije


"Šta je pi*ke, usrali ste se!


Milorad Ulemek Legija predao se 2. maja 2004. posle 14 meseci u bekstvu, a mnogi detalji tog slučaja su prekriveni velom tajne i posle 20 godina.


- Ostaće velika misterija gde se skrivao, ko su mu bili jataci, kada je došao u kuću u Filmskom gradu. Legija je, bez insistiranja da priča o tome, samo rekao da se sve vreme krio u kući, u tajnoj prostoriji, u koju je ulazio kroz plakar. Jedino je sigurno da je na dan predaje 2. maja 2004, u popodnevnim časovima, izašao iz svoje kuće na ulicu i predstavio se obezbeđenju Žandarmerije. Tog dana, njegova supruga Aleksandra je otišla s decom za prvomajske praznike u posetu rođacima u rodni Vukovar. Zašto se Legija predao? Najverovatniji razlog je što više nije mogao da izdrži. Pukao je - smatra Mile Novaković, jedan od glavnih operativaca u "Sablji".


On dodaje da je u trenutku predaje Legija bio pripit, možda i naduvan.
- Bradat, s dugačkom kosom, kada se pojavio ispred kuće, uplašio je žandarme. U strahu koji ih je blokirao, povukli su se nekoliko metara. Izvukli su pištolje i držali ga na nišanu. Aleksandrin rođak koji je bio u kući nije uspeo da ga zadrži. Panično je zvao Aleksandru: "Izašao je ispred zgrade, hoće da se preda." Ona je ostavila decu, sela u džip i pojurila nazad, tražeći da razgovara s njim, da pokuša da ga ubedi. Odbijao je razgovor. Od žandarma je zatražio da zovu komandanta Žandarmerije Gurija i rekao im: "Šta ste se usrali kao pi*ke?!"


Novaković ističe da su napravljeni krupni propusti i da su nadležni morali da ga odmah odvezu u zatvor, a ne da s njim pregovaraju.
- Takođe, ovo je bio jedinstven primer u policijskoj praksi da je uhapšen begunac broj jedan u istoriji našeg pravosuđa, a da se zabrani da uviđajna ekipa ode u kuću, nađe to navodno skrovište, foto-dokumentuje, potvrdi celu njegovu priču... Pitanje je šta bi se tu sve našlo... Tu bi se sigurno utvrdilo i koliko je boravio u kući. Niko nije razgovarao ni s Aleksandrom ni s rođakom koji ga je čuvao.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Jovanča

05.03.2024 12:13

Gde je nestalo silno bogastvo?Ko ga je maznuo?Kako to niko ništa nezna?