GUST DIM SE NADVIO NAD GRADOM! Veliki požar kod Čačka, gori fabrika! EVO ŠTA SE DEŠAVA SA RADNICIMA!

Autor:

Hronika

01.03.2024

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od očevidaca je izjavio da se vatra brzo širila, ali da je evakuacija prošla bez problema.

GUST DIM SE NADVIO NAD GRADOM! Veliki požar kod Čačka, gori fabrika! EVO ŠTA SE DEŠAVA SA RADNICIMA!

Foto: Instagram/192_rs

Tokom poslepodnevnih sati, na poslovnom objektu kod Čačka, izbio je požar koji je izazvao paniku među stanovnicima grada. Gust dim se video iz svih delova grada, dok su vatrogasno-spasilačke ekipe izašle na lice mesta sa tri vatrogasna vozila kako bi se borile protiv vatrene stihije.

Srećom, svi radnici su na vreme evakuisani.

Jedan od očevidaca je za RINU izjavio da se vatra brzo širila, ali da je evakuacija prošla bez problema. Ovo je bila ključna akcija u sprečavanju tragedije.


Iako su vatrogasne ekipe odmah reagovale i počele sa lokalizacijom požara, uzrok izbijanja vatrene stihije za sada nije poznat. Nadležne službe će sprovesti istragu kako bi utvrdile šta je tačno prouzrokovalo požar.

Šta prvo uraditi u slučaju požara?

Kako je u 80 odsto slučajeva uzrok požara zapravo ljudski faktor, odnosno nepažnja, nemar, nestručno rukovanje i održavanje raznih aparata, preopterećenje električne instalacije, ostavljanje električnih uređaja uključenih bez nadzora, ali i neoprezno odlaganje pepela nakon čišćenja ložišta, vatrogasci savetuju koje sve mere prevencije je neophodno primeniti kako bi se mogućnost izbijanja požar svela na minimum, ali i kako treba postupiti ako požar izbije u stanu, zgradi ili kući. 

Prvo i osnovno pozovite 193 i precizno recite adresu odnosno lokaciju požara, kao i to da li ima ugroženih osoba. Vatrogascima na licu mesta bilo bi poželjno dati što preciznije informacije o rasporedu prostorija kako bi što efikasnije pristupili gašenju, a pre toga omogućiti im nesmetan prolaz. Ukažite im na opasnosti ukoliko ih ima, kao što su na primer boce sa gasom, lakovi...

Iskusni vatrogasci napominju da ako ste već napustili stan ili kuću u kojoj je izbio požar da se ne vraćate unutra.

Mere prevencije

Kako biste predupredili da do požara dođe u kući, ne ostavljajte uključen šporet bez nadzora, grejna tela odvojte od kreveta, fotelja, kada na duže vreme napuštate kuću isključite sve električne uređaje. 

Zapamtite da električne uređaje i aparate u slučaju da se zapale ne smete gasiti vodom. Izvucite kabl iz utičnice, i gasite vatrogasnim aparatom sa prahom (S) ili ugljen dioksidom (CO2). Ni ulje koje se zapali u tiganju ne smete gasiti vodom, jer ćete izazvati još veći plamen. Potrebno je isključiti šporet ili gas, prekriti pokvašenim ćebetom ili nekom nesintetičkom tkaninom, samo prethodno zaštitite ruke i lice zbog opekotina. Na taj način vatra će ostati bez kiseonika neophodnog za gorenje i ugasiće se.

Vodu ne smete sipati ni u dimnjak ako se zapalio, upozoravaju vatrogasci. Sipanjem vode u dimnjak, voda se razlaže na vodonik i kiseonik, a poznato je da je vodonik eksplozivan gas, tako da može doći do eksplozije!

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Tagovi

Komentari (0)

Loading