PLAMEN ZAHVATIO UGOSTITELJSKI OBJEKAT U LOZNICI! Naselje ostalo BEZ struje, na terenu vatrogasci gase požar!

Autor:

Hronika

23.02.2024

20:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vatrogasne ekipe su brzo stigle na lice mesta i preduzele mere za gašenje požara.

PLAMEN ZAHVATIO UGOSTITELJSKI OBJEKAT U LOZNICI! Naselje ostalo BEZ struje, na terenu vatrogasci gase požar!

Foto: shutterstock

U naselju Gradilište u Loznici, došlo je do izbijanja požara u jednom od ugostiteljskih objekata, prenosi stranica louzivo.rs.

Vatrogasci su odmah reagovali i trenutno se bore sa vatrenom stihijom kako bi sprečili dalje širenje vatre.

Vatrogasci na terenu

Vatrogasne ekipe su brzo stigle na lice mesta i preduzele mere za gašenje požara. Njihov brz odgovor je ključan u situacijama poput ove, gde je svaka sekunda od velikog značaja.

Naselje bez električne energije

Kao posledica požara, kompletno naselje je trenutno bez električne energije. Ova situacija može predstavljati dodatni izazov za vatrogasce i stanovnike, posebno u večernjim satima.

Nepoznati uzrok požara

Za sada nije poznato kako je došlo do požara. Istraga će biti sprovedena kako bi se utvrdile okolnosti pod kojima je vatra izbila. Detalji o uzroku požara biće od velikog značaja kako bi se sprečili slični incidenti u budućnosti.


Situacije poput ove zahtevaju brzu reakciju nadležnih službi i solidarnost zajednice. Nadamo se da će vatrogasci uspeti da stave požar pod kontrolu i da će šteta biti minimalna.

Šta prvo uraditi u slučaju požara?

Kako je u 80 odsto slučajeva uzrok požara zapravo ljudski faktor, odnosno nepažnja, nemar, nestručno rukovanje i održavanje raznih aparata, preopterećenje električne instalacije, ostavljanje električnih uređaja uključenih bez nadzora, ali i neoprezno odlaganje pepela nakon čišćenja ložišta, vatrogasci savetuju koje sve mere prevencije je neophodno primeniti kako bi se mogućnost izbijanja požar svela na minimum, ali i kako treba postupiti ako požar izbije u stanu, zgradi ili kući. 

Prvo i osnovno pozovite 193 i precizno recite adresu odnosno lokaciju požara, kao i to da li ima ugroženih osoba. Vatrogascima na licu mesta bilo bi poželjno dati što preciznije informacije o rasporedu prostorija kako bi što efikasnije pristupili gašenju, a pre toga omogućiti im nesmetan prolaz. Ukažite im na opasnosti ukoliko ih ima, kao što su na primer boce sa gasom, lakovi...

Iskusni vatrogasci napominju da ako ste već napustili stan ili kuću u kojoj je izbio požar da se ne vraćate unutra.

Mere prevencije

Kako biste predupredili da do požara dođe u kući, ne ostavljajte uključen šporet bez nadzora, grejna tela odvojte od kreveta, fotelja, kada na duže vreme napuštate kuću isključite sve električne uređaje. 

Zapamtite da električne uređaje i aparate u slučaju da se zapale ne smete gasiti vodom. Izvucite kabl iz utičnice, i gasite vatrogasnim aparatom sa prahom (S) ili ugljen dioksidom (CO2). Ni ulje koje se zapali u tiganju ne smete gasiti vodom, jer ćete izazvati još veći plamen. Potrebno je isključiti šporet ili gas, prekriti pokvašenim ćebetom ili nekom nesintetičkom tkaninom, samo prethodno zaštitite ruke i lice zbog opekotina. Na taj način vatra će ostati bez kiseonika neophodnog za gorenje i ugasiće se.

Vodu ne smete sipati ni u dimnjak ako se zapalio, upozoravaju vatrogasci. Sipanjem vode u dimnjak, voda se razlaže na vodonik i kiseonik, a poznato je da je vodonik eksplozivan gas, tako da može doći do eksplozije!

(Louzivo.rs)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading