UHAPŠENE ČETIRI OSOBE ZBOG UTAJE POREZA: Osumnjičeni da su oštetili budžet za preko 16 miliona!

Autor:

Hronika

02.02.2024

13:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osumnjičeni su pribavili novac za svoje lične potrebe i time izbegli obračun i plaćanje poreza na prihod od kapitala u ukupnom iznosu od 8.496.727 dinara, kažu u Poreskoj upravi.

UHAPŠENE ČETIRI OSOBE ZBOG UTAJE POREZA: Osumnjičeni da su oštetili budžet za preko 16 miliona!

Foto: youtube/printscreen, shutterstock

Četiri osobe su uhapšene u zajedničkoj akciji inspektora Poreske uprave i poreske policije odeljenja u Kragujevcu, odseka u Čačku, kao i odeljenja za borbu protiv korupcije u Kraljevu. Za tri osobe je raspisana potraga zbog sumnje da su izvršili krivična dela poreska utaja i poreska prevara u iznosu većem od 16 miliona dinara, kao i krivično delo pranje novca u iznosu od preko 48 miliona dinara, čime su oštetili budžet Srbije, saopštila je danas Poreska uprava.

Kako je navedeno, prvi osumnjičeni, kao faktički odgovorno lice u prvom privrednom subjektu i drugi osumnjičeni, kao odgovorno lice u drugom privrednom subjektu, u vremenskom periodu od 1. marta do 31. oktobra 2023. godine, u poslovnim knjigama privrednih subjekata evidentirali su fiktivne e-fakture, sačinjene od strane trećeg osumnjičenog, odgovornog lica u trećem privrednom subjektu, koje su potom iskazali u PDV prijavama, čime su neosnovano zahtevali i ostvarili pravo na poreski kredit u ukupnom iznosu od 8.481.488 dinara.

Osumnjičeni su nakon evidentiranja lažnih e-faktura, u toku 2023. godine, vršili prenos novca na poslovni račun trećeg privrednog subjekta. Potom su preneseni novac transferisali na račun četvrtog privrednog subjekta, koji je dalje uplaćivan na privatne račune više fizičkih lica koja su novac odmah podizala i vraćala osumnjičenim licima, navodi se u saopštenju.

Na navedeni način, osumnjičeni su pribavili novac za svoje lične potrebe i time izbegli obračun i plaćanje poreza na prihod od kapitala u ukupnom iznosu od 8.496.727 dinara, kažu u Poreskoj upravi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading