FRUSTRACIJE, A NE OTKAZ - OKIDAČ ZA KRVAVI PIR: Kriminolog objasnio zašto ubica iz Ruzveltove nije potražio novi posao

Autor: telegraf.rs, Republika

Hronika

14.03.2018

19:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Programer ubica Nebojša Stojiljković dobio je otkaz, pa je umesto na razgovor za novi posao u jednoj od mnogih IT kompanija koje bi ga možda dočekale raširenih ruku, otišao na ulicu po pištolj, a onda u firmu po osvetu. Zašto?

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Krvavi pir

Srbiji fali oko 15.000 IT stručnjaka. Pogotovo onih iskusnih! A Nebojša je to bio. Ipak, ovom mladom stručnjaku prvi impuls nije bio da "prečešlja" oglase i da u roku od pet minuta nađe tri nove ponude za posao. A da jeste, desilo bi se upravo to - Nebojša ne bi bio mrtav, nego bi već sutradan bi bio zaposlen u drugoj firmi, njegov šef Branko Kanjevac bi bi živ, kolega Marko Filipović ne bi ležao u bolnici sa dve prostrelne rane, a firma Privredni savetnik informacione tehnologije ne bi bila poprište stravičnog zločina.

Brzo pronalaženje posla privilegija je koju danas u Srbiji imaju samo IT stručnjaci. Gotovo šest puta za poslednjih sedam godina povećao se broj oglasa za poslove u IT sektoru.

- Sa druge strane, broj iskusnijih i stručnijih IT stručnjaka na tržištu ne zadovoljava potrebe rastuće industrije, pa potražnja za poslom ne prati ovako veliku ponudu. Našoj zemlji nedostaje oko 15.000 IT stručnjaka, što se postavlja kao jedan od najvećih izazova za srpsku privredu u narednom periodu - zaključak je Infostuda.

Iako bi svako od nas pre mogao da razume, ali nikako da opravda, da je ovako nešto uradio neko ko je sateran u ćošak i ko neće moći lako da nađe novi posao, stručnjaci objašnjavaju da odluka programera nema nikakve veze sa stanjem na tržištu rada.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Počionio monstruozan zločin: Nebojša Stojiljković

Kriminolog Zlatko Nikolić objašnjava da ubica u trenutku dobijanja otkaza nije situaciju mogao racionalno da sagleda i da su ga ka pištolju vodile isključivo frustracije.

- On je bio emocionalno nepismen, melanholik, depresivac, zatvoren čovek. Sebe je vrednovao samo kroz posao, pa je trenutak kada mu je na tom polju poljuljana slika koju je imao o sebi, za njega bio tragičan - priča kriminolog.

Nikolić objašnjava da u tom trenutku on nije razmišljao o tome da lako može da nađe novi posao, isto kao što ni oni koji ubijaju bivše partnere ne razmišljaju da lako mogu da nađu drugog.

- On je predložio neki projekat, verovatno je bio ponosan na njega i očekivao je pohvale, a onda je odbijen. Drugi programeri koji su bili dobri studenti ETF-a i odlični stručnjaci poput njega odmah bi tražili drugi posao, ali kod njega je racionalna komponenta bila isključena i za njega je to, u tom trenutku, bio smak sveta - kaže sagovornik Telegrafa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading