"NEKO NAMERNO PRIČA O UMEŠANOSTI OCA, A NE O ONOME ŠTO SE ZAISTA DOGODILO": Novi detalji istrage ubistva Vanje iz Skoplja

Autor:

Hronika

11.12.2023

13:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slučaj Vanje Gorčevske potresao je čitavu javnost, a o detaljima i razlozima monstruoznog zločina i dalje se nagađa.

"NEKO NAMERNO PRIČA O UMEŠANOSTI OCA, A NE O ONOME ŠTO SE ZAISTA DOGODILO": Novi detalji istrage ubistva Vanje iz Skoplja

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije

Ivona Talevska, predsednica Asocijacije novinara Makedonije, u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1, podelila je nove informacije o monsturoznom slučaju koji je potresao čitav Balkan.

- Ministar policije je danas izjavio da se veštače dva pištolja i kada se završi njihovo veštačenje, rezultati će biti poslati sa krivičnom prijavom u javno tužilaštvo, koje je nadležno za vođenje celokupne istrage, i nije želeo da pruži više informacija o samom slučaju - kaže Ivona i dodaje da ministar nije želeo da da podatke ni o vozilu kojim je kidnapovana četrnaestogodišnja Vanja Gorčevska, a koje se tri dana slobodno kretalo kroz Skoplje, ali i da je inspektor iz policije davao informacije oko dva ubistva:

- Rekao je da je neki inspektor davao informacije u vezi s ubistvom male Vanje i Panča iz Velesa te da će, ukoliko se utvrdi da su podaci curili iz istrage, taj inspektor biti sankcionisan u skladu s propisima.

Stevo Pendarovski, predsednik Makedonije ističe da govor mržnje od radikalnih struktura mogu da rezultiraju sa tragičnim posledicama

- Politika i govor mržnje od radikalnih struktura mogu rezultirati tragičnim posledicama. Misleći na ubistvo male Vanje u Skoplju i Panča iz Velesa. Pendarovski smatra da državne institucije moraju ojačati i postići više rezultata u prevenciji, kako bi odgovorile na ove radikalne strukture i sprečile slične događaje u budućnosti - dodaje Ivona.

Iz hrvatskih medija saznali su informacije o poseti školi i ulazu gde je živela mala Vanja.

Foto: Printscreen/K1 TV

Ivona Talevska

Navodno su razgovarali s mnogim ljudima, uključujući i bivše pripadnike specijalnih jedinica MUP-a,

- Iz hrvatskih medija smo saznali da su posetili školu i ulaz gde je živela mala Vanja, da su razgovarali sa mnogim ljudima, čak i sa nekim bivšim pripadnicima specijalnih jedinica MUP-a, i tvrde da se otac navodno raspitivao oko kamera, šta su one snimile oko ulaza gde je Vanja živela. Međutim, te informacije ne možemo ni potvrditi ni demantovati. Ipak, kasno sinoć su stigli neki demanti od gradonačelnika opštine Centar, koji je rekao da nikome nije dozvolio ulazak u školu koju je Vanja pohađala, a to je demantovala i sama direktorka škole. Glavni deo teksta bio je o njihovom razgovoru s direktorkom škole i profesorima male Vanje - kaže Ivona i dodaje da nije etički optuživati oca pre suđenja, jer se time skreće pažnja sa mnogih nelogičnosti iz istrage.

- Hrvatske kolege imaju svoje kanale preko kojih šalju informacije. Nažalost, ovde mi te informacije ne možemo dobiti jer postoji podela među medijima. Najlakše je sklopiti priču koja će biti zanimljiva za sve one koji imaju višak slobodnog vremena. Etički je zaštiti porodicu, jer samo tvrdnjom da je otac umešan, već je osuđen pre nego što sud to može da potvrdi. Fokusiranje na optužbe znači da propuštamo sve nelogičnosti u istrazi. Čini se kao da neko namerno želi pričati o ocu, a ne o onome što se zaista dogodilo.

Ivona ističe da jedino glavno osumnjičeni za ubistva može otkriti razlog ovako monstruoznog zločina

- Niko ne zna zbog čega je sve ovo učinjeno. Prva izjava javnog tužioca i ministra bila je da je frizer Pančo ubijen zbog duga od 500 evra. Međutim, u samoj prijavi koja navodi da su izvršena dva svirepa ubistva – jedno maloletnog lica, a drugo iz koristoljublja – postoji dosta neslaganja. Ako su želeli otkup, zašto ga nisu tražili, već je dete likvidirano. Ovo je još jedan od neslaganja u priči. Važan aspekt je i psihološki profil glavnog osumnjičenog, koji se trenutno nalazi u ekstradicionom pritvoru u Turskoj. On je čovek koji je širio strah jer je bio saradnik policije, prelazeći iz uloge proameričkog do proruskog igrača, koristeći se kako je odgovaralo njihovim potrebama. Decenijama je radio ovo, podržavan politički i policijski, i na kraju je izvršio ove dve likvidacije. Važniji je profil ovakvih ljudi koji žive oko nas i način na koji institucije pokušavaju da kontrolišu i sankcionišu osobe koje se bave ovakvim prljavim poslovima. Mislim da će biti ključno kada bude ekstradiran u Makedoniju jer će on trebati da iznese svoje namere. Bez njegovog svedočenja i iskaza, ostajemo samo na nagađanjima - dodaje Ivona i naglašava:

- Moramo napomenuti da istraga treba da bude što pre završena kako bi se narod smirio. Deca su uplašena, ne izlaze napolje da se igraju, a roditelji se boje da ih puste - zaključila je Ivona Talevska u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading