VANJA SE UGUŠILA, PA SVIREPO PUCALI U NJU? Novi detalji otkrivaju pozadinu zločina - monstrumi nisu imali kud kada je devojčica postala "beskorisni talac"

Autor: T.V.

Hronika

05.12.2023

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Profesorka Fakulteta za bezbednost pokušala je iz stručnog ugla da eventualno odgonetne odgovore na pitanja koja i dalje muče javnost.

VANJA SE UGUŠILA, PA SVIREPO PUCALI U NJU? Novi detalji otkrivaju pozadinu zločina - monstrumi nisu imali kud kada je devojčica postala "beskorisni talac"

Foto: Shutterstock, facebook, Profimedia

Čitav Balkan šokiran je ubistvom 14-godišnje devojčice Vanje Gorčevske iz Skoplja, koja je oteta i ubijena 27. novembra, a njeno telo pronađeno je nedelju dana kasnije u jednom zaseoku nadomak glavnog grada Severne Makedonije. Osumnjičeno je petoro ljudi, među kojima i njen otac.

U stravičnom ubistvu 14-godišnje devojčice Vanje Gorčevske iz Skoplja, koje je šokiralo čitav Balkan, petoro ljudi, uključujući i njenog oca, sumnjiče se za ovaj zločin.

Iako su otkriveni detalji o otmici s namerom iznude novca od majke, pitanje koje muči javnost je zašto je devojčica ubijena, a zahtev za otkup nikada nije upućen.

Profesorka Fakulteta za bezbednost, Frosina Taševska Remenski, forenzičar, pokušava iz stručne perspektive da rasvetli ovu misteriju.

Na društvenim mrežama istakla je ključno pitanje: "Kakve veze ima ubistvo sa iznudom iz koristoljublja, zašto bi Vanja bila ubijena a da nije tražen novac?"

Remenski, koja je fakultetski forenzičar, pokušala je da objasni zašto. 

Pogledajte šta je, između ostalog, Remenski napisala u postu na društvenim mrežama.

- Otmica maloletnog lica/deteta radi iznude je skoro isto što i uzimanje/držanje talaca radi iznude u korist terorističkog akta. Ako je tačna informacija da se Vanja ugušila u automobilu kojim su je otmičari dovezli/odvezli na lokaciju, onda je pucanje u ugušeno dete delo svireposti poznato u zakonu kao najteži oblik ubistva za koje je kazna doživotnog zatvora. Ako je dete ugušeno, ono u planu monstruma postaje beskorisni talac sa kojim ne mogu ništa da iznude i zato niko ništa nije zahtevao. U monstruoznom planu ubice i saučesnika korak koji su preduzeli sahranjivanjem tela deteta bila je njihova nada da je niko nikada neće pronaći i da oni neće biti otkriveni. Najmonstruozniji deo ovog plana po svim zločinačkim "zlatnim pitanjima" je takozvani otac, ali ne samo zbog dogovora da sopstveno dete da za taoca i obavesti o najpogodnijem trenutku za njegovu otmicu radi iznude koji je napravio sa izvršiteljima, već zbog činjenice da je prvi saznao da mu je ćerka mrtva. On je prvi znao da iznuda neće biti moguća, jer je talac-dete bilo mrtvo, pa stoga nije bilo traženja novca i iznude. Znao je od ponedeljka - celih 7 dana. Posle ovoga zapitajte se i odgovorite na pitanje ko se krio i za koji „samit“ se krio? Čija je monstruoznost među tim čudovištima veća zdrav razum teško može da razume, ali u kriminalistici postoji gradacija i rekonstrukcija koja daje sve odgovore. U svim krivičnim istragama mora postojati više verzija/hipoteza o događaju, uključujući i ovu - navela je profesorka.

Šta je frizer znao?

- Da bi se moglo povezati ubistvo u Velesu od strane iste grupe, jedna od mogućih verzija bi bila: 'Da li je frizer saznao/znao plan da otme dete radi iznude, pa su u njemu videli opasnost, pa je postao žrtva?' Teško je poverovati da je cilj bio auto, a motiv – dug od 500 evra. Kada su veliki broj pristalica Palevskog i on sam javno kukali da su se službe bezbednosti prema njima ponašale, radile, da nisu planirale nikakva ubistva, razotkrivanja, naoružanja itd, već da su pod zvezdom Vergine neviđene patriote, onda su svi verovali u nekakvu 'svetu misiju' ovih monstruma ljudi, čak i novac doniran iz dijaspore za njihovu 'misiju'. Očigledno je trebalo da postoji kliničko posmatranje ovih pacijenata za koje slovo „P” nije patriotizam, već novac i patologija. Jedno od ključnih pitanja je da li se stanje u našoj zemlji adekvatno i kontinuirano prati na liniji radikalnog, profitno orijentisanog desničarskog ekstremizma, koji je preteča terorizma? Ovo je pitanje za sve institucije - navela je ona.

Foto: Facebook

Podsetimo, mala Vanja je oteta 27. novembra oko 7.20 ujutru kada je kretala u školu. Ona je savladana i vezana u ulazu zgrade. Istog dana je i ubijena, a njeno telo pronađeno je 3. decembra u ataru sela Brazda na obodu Skoplja. Nedaleko odatle pronađen je i spaljeni automobil kojim je oteta.

Istragom je ustanovljeno da je dete proživelo horor poslednjih sati svog život.

Za njenu otmicu i ubistvo sumnjiči se pet osoba, među kojima je i njen otac. Ocu i još trojici osumnjičenih određen je pritvor do 48 sati, dok se za glavnim osumnjičenim Ljupčom Palevskim Palčom, i dalje traga.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije raspisalo je sinoć poternicu za Ljupčom, a kako je za Telegraf.rs potvrđeno iz suda u Skoplju, prihvaćen je predlog tužilaštva da mu bude određen pritvor od 30 dana od dana kada bude pronađen i uhapšen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading