ZVICEROV BANKAR KRIJE SE U RUSIJI: Novi tragovi vode do "kavačkog" begunca!

Autor: M.S. / G.D.

Hronika

03.12.2023

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Policajac Ljubo Milović boravio u Sankt Peterburgu, gde je delovao i njegov holandski saradnik Ramazan Keskin.

ZVICEROV BANKAR KRIJE SE U RUSIJI: Novi tragovi vode do "kavačkog" begunca!

Foto: Libertas, Mup

Ruska tajna služba štiti "kavački klan" sprečavajući ekstradiciju uhapšenih pripadnika ove mafijaške grupe, ali i prećutkujući kretanje i skrivanje njihovih šefova. Crnogorski istražitelji ispituju da li je odbegli "bankar" Radoja Zvicera Ljubo Milović trenutno u okolini Sankt Peterburga, odakle rukovodi trgovinom kokaina iz Južne Amerike do Evrope i Rusije.

Jedan od tragova je hapšenje Milovićevog rođenog brata Dražena, takođe na poternici, zbog trgovine drogom. On je uhapšen u Moskvi i pritvor mu je produžen 20. novembra uprkos naporima eminentnih i nesumnjivo skupih advokata.

NEMAČKA POTERNICA

- Mnogo je para u toj igri, pa ne čudi da su u njegovom timu dva poznata i iskusna člana moskovske advokatske komore. Čak je i zvanični stav vlade Rusije jasan. Naveli su da je reč o situaciji bez presedana da državljanin Srbije, zemlje prijateljske Ruskoj Federaciji, bude izručen zemlji koja je članica NATO i koja je označena kao neprijateljska - citira uredbu vlade Rusije obavešteni izvor iz istrage. Draženovo izručenje Crnoj Gori zato je vrlo problematično.

Izvor dodaje da su neke informacije iz zapadnih službi ukazivale da je pre marta ove godine u Rusiji boravio i Ljubo Milović, Draženov brat.

- "Kavčani" imaju jake veze u Moskvi i Sankt Peterburgu, odlično postavljenu infrastrukturu i jake veze u policiji. Kokain iz Ekvadora i Kolumbije i Brazila nesmetano stiže do ta dva grada, a iza ovih tovara stoje Zvicer i Ljubo Milović. Ogromnim novcem "kavačkog klana" raspolaže Milović i njime plaća ruske saradnike i državljane nekih drugih zemalja koji imaju narko-biznis u Rusiji - objašnjava izvor.

On podseća na hapšenje državljanina Holandije Ramazana Keskina u Sankt Peterburgu. Keskin je osumnjičen za stvaranje međunarodne kriminalne organizacije i za njim je bila raspisana poternica na zahtev Nemačke. Predstavnici suda u Sankt Peterburgu naveli su da ga nemačke vlasti optužuju za pranje novca za razne kartele, između kojih je i crnogorski klan "kavač".

ZNAJU ZA ŠTEK-STANOVE

- Za svoj rad Keskinovi saučesnici dobijali su 4-6,5 odsto iznosa transfera. Većina krivičnih dela počinjena je u Holandiji. Odatle je novac iznošen u gotovini ili preko Nemačke slat transferom u Tursku, Rusiju, Kolumbiju, Paragvaj i druge zemlje - preneo je portal Dp. ru. Ni Keskin, kako se veruje, neće biti izručen Nemačkoj.

Ruska tajna služba sigurno sve ovo zna, tumači izvor iz istrage.

- Poznato im je i kretanje Ljuba Milovića, kao i njegovi štek-stanovi. Ali u svetu kriminala zna se da će on biti na slobodi sve dok tamošnja država ima neku korist od njega. Korupcija je, takođe, značajna i kad se odlučuje o izručenju kriminalaca drugim državama. U jednom dekodiranom dijalogu na Skaju između Milovića i drugih "kavčana" on navodi da na računu ima skoro 50 miliona evra. Dovoljno je to novca da se obezbedi mir ovog begunca s međunarodne poternice - zaključuje obavešteni izvor.

Pobegao uoči hapšenja

Policijski službenik Ljubo Milović pobegao je iz Crne Gore uoči hapšenja, kao i Radoje Zvicer. Neko im je iz policije dojavio šta se sprema, pa su uspeli da se izvuku. Za Milovića je prvo pominjana Srbija, pa Holandija i Belgija kao mesta novog boravka. Policijski izvori nisu isključivali ni da se krije u Ekvadoru, državi u kojoj se pakuje kokain na brodove. S čuvene fotografije pripadnika "kavačkog klana" snimljenoj u Crnoj Gori u bekstvu je i policajac Nebojša Bugarin.

Služba štiti i "škaljarski klan"

Stefan Đukić, poznat po učešću u atentatu na vođu "kavačkog klana" Radoja Zvicera, nalazi se u bekstvu, a i njegovo skrivanje je potpomognuto ruskim tajnim službama. Naime, dobro obavešteni izvori navode da je ovaj pripadnik barske kriminalne grupe, bitne karike u "škaljarskom klanu", još 2019. vrbovan da radi za jednu rusku obaveštajnu službu. On je pristao na saradnju zbog ucene, kada mu je u Rumuniji pronađena i zaplenjena velika pošiljka kokaina. Đukić je bio jedan od najbitnijih ljudi u formiranju dunavske rute za šverc kokaina, a baš ruska veza mu je trebala da drogu nesmetano prevozi najvećom evropskom rekom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading