OD LUKSUZA U ŽENSKOM ZATVORU DO "POSTALA SAM DRUGI ČOVEK": Pogledajte kako žive osuđenice i gde završi dete kada se rodi iza rešetaka - jedna stvar je stroga tajna

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trenutno, u požarevačkom zatvoru boravi samo jedna osuđenica koja izdržava kaznu zatvora od 40 godina.

OD LUKSUZA U ŽENSKOM ZATVORU DO "POSTALA SAM DRUGI ČOVEK": Pogledajte kako žive osuđenice i gde završi dete kada se rodi iza rešetaka - jedna stvar je stroga tajna

Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Kazneno-popravni zavod za žene u Požarevcu je jedini zatvor za žene na teritoriji Republike Srbije u kome kaznu zatvora i maloletničkog zatvora izdržavaju osobe ženskog pola, nezavisno od visine izrečene kazne i vrste krivičnog dela.

Kako saznaje portal Republika, na izdržavanju zatvorske kazne trenutno se nalazi 270 osuđenica, a raspon kazni kreće se od nekoliko dana do preko 30 godina. 

S tim u vezi, u požarevačkom zatvoru boravi samo jedna osuđenica koja izdržava kaznu zatvora od 40 godina.

- Prema stepenu obezbeđenja, KPZ za žene pripada zavodima poluotvorenog tipa, sa zatvorenim, poluotvorenim i otvorenim odeljenjem, kao i odeljenjem za maloletnice i prekršajnim odeljenjem - piše Uprava za izvršenje krivičnih sankcija za portal Republika.

Naime, žene koje služe svoju kaznu u Požarevcu, pored toga što se karakterišu kao osuđenice, nezavisno od toga koje su krivično delo počinile, one su i nečije supruge, ćerke, majke, pa tako u ovom trenutku jedna trudnica i dve porodilje izdržavaju kaznu zatvora.

U skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija, trudnice i majke sa decom borave u posebnim prostorijama, kako bi bile odvojene od ostalih osuđenih žena.

Osuđenice se porađaju u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi, najčešće u Gradskoj bolnici u Požarevcu. Međutim, u izvodu iz matične knjige rođenih nema podataka da je dete rođeno za vreme izdržavanja kazne majke - navode iz Uprave.

Republika

Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

 

Osuđenice-porodilje i njihov boravak u zatvoru

U našem Zakonu je do skoro bilo određeno da majka ima pravo da uz svoje dete ostane godinu pošto ga rodi. Međutim, ovaj Zakon je promenjen 2014. godine, pa tako majke sada ostaju sa svojom decom dve godine i gaje ih u zatvoru.

Majke koje su rodile decu u ovoj ustanovi, ostaju sa decom dok ne navrše drugu godinu, a ranije je to bilo do njihove prve godine života.

Zavod kupuje pelene, mleko, kašice, dubak... Takođe, obezbeđena je posebna hrana za majke sa decom i trudnicama, koja je prilagođena njihovim nutritivnim potrebama.

- Sve osuđenice, uključujući i trudnice i porodilje, dobijaju neophodnu zdravstvenu negu, kako zavodskih lekara opšte prakse, tako i lekara specijalista - ginekologije, stomatologije, psihijatrije, hirurgije koji su im dostupni kako po potrebi tako i po unapred zakazanim pregledima.

Sportske, zabavne sekcije, ali i kulturne za žene osuđenice

U Zavodu se organizuju različiti oblici aktivnosti: kulturne, radne, zabavne i sportsko–rekreativne, kao i Dramska i Likovna sekcija. Povremeno se organizuju šahovski  i odbojkaški turniri. 

Ono što je zanimljivo jeste da se u ovom zavodu godinama unazad organizuje obuka za krojenje i šivenje, što je bilo od velikog značaja na početku pandemije korona virusa, kada su osuđenice odmah počele da šiju zaštitne maske za sve druge osuđenike i zaposlene u sistemu, zajedno sa zavodima u Nišu i Sremskoj Mitrovici u kojima se takođe organizuje obuka za ovo deficitarno zanimanje. 

Republika

Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

 

Žena osuđenica po izvršenju kazne postaje "drugi čovek"

Zahvaljujući mnogim obukama koje ovaj zavod omogućava, mnoge žene su po izlasku iz zatvora dobile posao.

Pedeset osuđenica prijavilo se za obuku za rad na računarima. Takođe, pedeset osuđenica završilo je sertifikovanu obuku za frizera, manikira i pedikira.

Verovali ili ne, u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu sprovodi se i funcionalno osnovno obrazovanje osuđenica. U dobijenim diplomama se nigde ne navodi da su stečene tokom izdržavanja zatvorske kazne.

Kako naglašavaju iz Uprave, ovo je veoma važno iz razloga što se na taj način sprečava eventualna stigmatizacija bivših osuđenica, što bi im olakšalo da što lakše nađu posao po izlasku na slobodu. 

Uprava organizuje mnoge festivale za sva osuđena lica u Srbiji, u čemu su se osuđenice pokazale kako oni kažu, veoma uspešne.

- Na Svetskom šahovskom onlajn takmičenju za lica lišena slobode osuđenice iz Srbije su u oktobru prošle godine postigle odličan rezultat i to osvojivši visoko 2. mesto na svetu.

S obzirom na to da Uprava strogo vodi računa o boravku žena koje su lišene slobode, ipak i pored najboljeg tretmana u ovoj ustanovi, ne može ništa imati pozitivan uticaj na osuđeno lice, ukoliko društvo nije spremno da ga prihvati i pomogne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading